Головна Новини Дим – в очі, гроші – в кишеню

Дим – в очі, гроші – в кишеню

Богдан Яциковський став на захист мешканців Новиків, які потерпають від специфічного підприємства поруч з селом

У громадську приймальню депутата обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка надійшло звернення від жителів села Новики, що на Збаражчині. Зневірені бездіяльністю місцевої, зокрема, районної влади, люди скаржаться на підприємство за кількасот метрів від населеного пункту, яке ось вже три роки «кіптить» домівки та й самих мешканців.

Суть проблеми, вирішення якої справедливо вимагає громада Новиків, на жаль, для України не нова. Свого часу ТОВ «Піроліз Груп», яке розмістилося на території колишньої «Агросільгосхімії», нехтуючи чи не всіма екологічними та санітарними нормами, розгорнуло бурхливу діяльність з виробництва деревного вугілля.  Звичайно, у бажанні власників розвивати свій бізнес на всезростаючих потребах українців у «шашличному» (і не тільки) виді палива, жодної крамоли немає. Суттєві незручності селянам, як і шкоду навколишньому середовищу, завдає не готовий продукт, а сам процес його виготовлення на цьому підприємстві. Адже для того, щоб отримати деревне вугілля, потрібно обвуглити дрова, у даному випадку – з граба, дуба, ясена. А раз є вогонь, буде й дим. Тож, коли вітер дме у бік села, новиківцям нічим дихнути.

З такою ситуацією люди не змирилися та почали відстоювати своє законне право дихати чистим повітрям у різних інстанціях Збаразького району. Першою «відфутболила» звернення селян райрада. Жодним чином не вплинула на бізнесменів і райдержадміністрація та екологи, хоча ще у минулому році сільський голова поінформував ці районні структури про те, що «право користування земельною ділянкою для обслуговування придбаних у власність приміщень із земель запасу сільської ради за межами с. Новики не оформлено. Про будь-які інші дозвільні документи для ведення господарської діяльності зі спалювання деревини мені невідомо».

Про те, що на «Піроліз Груп» не все стикується з чинним законодавством, в селі говорять давненько. А ще подейкують, що раніше це підприємство базувалося у сусідньому районі, але протестні акції тамтешніх жителів змусили бізнесменів змінити місце дислокації.

Справедливості ради треба зазначити, що директор заводу Руслан Дацюк, очевидно занепокоєний всезростаючим невдоволення новиківців, якось пообіцяв встановити фільтри, здатні значно зменшити викиди продуктів спалювання у повітря. Проте, навряд чи представник ВО «Свобода» та ще й родич народного депутата від цієї політсили на цьому ж окрузі  дотримав свого слова, оскільки селянам легше дихати не стало.

Отримавши інформацію про неподобства у Новиках, Богдан Яциковський відразу ж приєднався до вирішення цієї проблеми. Минулого тижня його помічник у Збаразькому районі Роман Чернета та депутат райради від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Сисак, побачивши чергову димову завісу над селом, у супроводі охоронців підприємства зайшли на територію, щоб вкотре зробити зауваження виробникам деревного вугілля. Та, на жаль, благородні наміри колег Богдана Яциковського директор розцінив як незаконне проникнення на підприємство і мало не дебош. Принаймні, про це він написав на своїй сторінці у соціальних мережах.

– Я, як депутат райради, та мій колега Роман Чернета, помічник депутата обласної ради, маємо право зайти на територію та поцікавитися роботою підприємства,  на діяльність якого постійно надходять скарги, – розповів голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Збаразькій районній раді Ігор Сисак. – Невипадково ми приїхали у вечірній час, адже мали інформацію від місцевих жителів, що найактивніше підприємство працює саме вночі. Ніхто не вривався на територію без дозволу працівника, який перебував на роботі, ніхто не проводив обшуку і ніхто не представлявся працівниками екології чи поліції. Усе це вигадки керівництва «Піроліз Груп» з метою скомпрометувати всіх, хто перешкоджає їм заробляти на здоров’ї людей та шкодити природі.

– Оскільки пріоритетом у своїй депутатській діяльності я завжди вважав і вважаю вирішення проблем мешканців на моєму окрузі, звернення майже 80 селян Новиків стало для мене керівництвом до дії, – наголосив Богдан Яциковський. – Не може так бути, щоб за купку спаленого на городі картоплиння людей штрафували, а за те, що завод з виробництва деревного вугілля димить вже не один рік поспіль, жодних санкцій до забруднювача навколишнього середовища ніхто й не пред’явив. Більше того, у своїх депутатських запитах я обов’язково звернуся не тільки до екологічної, санітарної, а й до фіскальної служби та землевпорядників, щоб чітко знати правовий статус товариства – законно, чи лише заховавшись під політичним дахом, воно отруює життя жителів Новиків.

За словами депутата обласної ради, Тернопілля і справді унікальний край у своїй первозданній красі – чарівна природа, мальовничі галицькі та волинські села, роботящі і привітні люди… Тож у жодному випадку не можна допустити, щоб чиїсь корисливі інтереси або амбіції взяли гору над здоровим глуздом, щоб бажання розбагатіти перемогло прагнення зберегти.

– На жаль, Новики – далеко не єдиний населений пункт України, жителі якого потерпають від горе-бізнесменів різних мастей. Зважаючи на це, деякі скептики навіть не намагаються змінити ситуацію на краще і мотивують свою байдужість глобальністю насущних проблем. Я ж вважаю, що завше, як тільки стикнувся навіть з поодиноким неподобством, потрібно діяти. Причому, рішуче і наполегливо. Ми не маємо права пливти за течією та ще й так, щоб  не запливати за маркери, розставлені корумпованими чиновниками. Іншими словами, хочу запевнити авторів звернення, що вони повністю можуть розраховувати на моє сприяння та підтримку, – підсумував Богдан Яциковський.