Головна Новини Де і коли у Тернополі можна безкоштовно пройти обстеження на рак?

Де і коли у Тернополі можна безкоштовно пройти обстеження на рак?

День меланоми в Тернопільській області пройде 13 квітня. Це  дев’ятий Всеукраїнський День діагностики меланоми в рамках пан’європейської програми «Євромеланома».


У цей день, за традицією, всі бажаючі зможуть пройти безкоштовне обстеження на предмет виявлення злоякісних новоутворень шкіри на ранній стадії. Лікарі спеціалізованих медичних установ країни, в тому числі і деяких приватних, проводитимуть безкоштовний прийом громадян.
Основна мета заходу – донести до громадськості інформацію про таке небезпечне захворювання, як меланома і його наслідки, а також допомогти в ранньому виявленні ознак злоякісного переродження родимки.
Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин шкіри, яка протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті. Статистика захворюваності за останні роки має тенденцію до збільшення. Ось чому важливо, саме на ранній стадії, діагностувати меланому. Адже від цього залежить подальше лікування і збереження життя. Так, за результатами минулого року, в Україні в День меланоми було оглянуто понад 95 тисяч осіб, серед яких попередньо було встановлено 222 випадків меланоми! Всього за 8 років (2009-2016 рр.) проведення Дня меланоми в Україні було оглянуто 235 958 осіб, серед яких було виявлено 769 меланоми і 2101 випадків раку шкіри.
13 квітня 2017 року, кожен тернополянин та житель Тернопільської області матиме можливість безкоштовно перевірити свої родимки.
У Тернополі безкоштовну діагностику можна пройти в поліклініці КУТОР «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер» (далі – КУТОР «ТОКШВД»), а саме: з 9:00 до 18:00 13.04.2017 р. з видачею скринінгового висновку після проведеного обстеження.
26-28 квітня 2017 р. в рамках проекту Дня меланоми спільно з працівниками курсу дерматології буде проведено скринінгове обстеження на предмет раннього виявлення меланоми і пухлин шкіри у викладачів і студентів Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського.
Також, в рамках проведення цьогорічного Дня меланоми, кожен, хто не має фізичної можливості прийти на огляд, може безкоштовно визначити свою приналежність до групи ризику, використовуючи фотоапарат і Інтернет. Для цього необхідно якісно сфотографувати своє новоутворення і відправити фото з 10 до 13 квітня на електронну адресу info@telederm.com.ua.
Всеукраїнський День діагностики меланоми проходить щорічно за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, громадської організації «СТОП меланома», а також постійного партнера пан’європейського проекту «Євромеланома» лабораторій La Roche-Posay.
Ми закликаємо громадян навідатися до лікаря й безкоштовно обстежитися.
Прес – служба УОЗ ТОДА