Головна Новини Де у Тернополі зафіксовано спалахи кору?

Де у Тернополі зафіксовано спалахи кору?

Відповідно до повідомлення Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України, що 29.09.2017 року у м. Тернополі зареєстрований спалах кору з 5-ма хворими.

Перелік вогнищ спалаху: домашні вогнища (м. Тернопіль, м. Бережани), Тернопільська МДКЛ, ТНВК №35, ЗОШ №6 м. Тернополя. Попередній діагноз у хворих – кір. Діагноз остаточний – кір у 1 особи (лабораторно підтверджено – 1). Госпіталізовано – 5 осіб. Форма перебігу – середньої важкості – 5.
Джерело інфекції – хворий 9 років, який захворів 09.09.2017р. Дана дитина була у контакті з хворим (катаральні прояви) в м. Золочів Львівської області. Робота у вогнищах продовжується.

 Як відбувається зараження кором?
Джерелом інфекції є хворим кором людей з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить від 7 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період).

Кір – це повітряно-краплинна інфекція. Вірус попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і око від хворої кіром людини, яка поширює його
при диханні, розмові, чханні і кашлі.

Вірус кіру дуже летучий – з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, – тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети ( постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо. Приміщення, де перебував хворий кором, досить провітрити, щоб у ньому можна було перебувати без ризику заразитися, дезінфекція не потрібна.

Як протікає захворювання кір?
Хвороба починається гостро: дитина скаржиться на сильний головний біль, слабкість, температура може підвищуватися до 40ºC, апетит відсутній. Незабаром з’являються нежить, кашель – звичайно сухий, болісний, або гавкаючий – при ларингіті. Горло в дитини червоне, набрякле, шийні лімфовузли збільшені. Характерне запалення слизової оболонки око – кон’юнктивіт. Його прояви при кіру яскраво виражені: очі червоніють, з’являється сльозотеча, світлобоязнь, згодом з’являється гнійні виділення. На другий-третій день хвороби на небі з’являються рожеві крапкові висипання (енантема), а на слизовій оболонці щік, ясен і губ – характерні для кіру малесенькі білусоваті цятки (плями Бєльського-Філатова-Коплика). І те, і інше можна побачити до появи висипу на тілі.

На 4-5 день хвороби з’являється висип – спочатку на шкірі голови, за вухами, на обличчі. Наступного дня вона поширюється на тулуб, ще через день – на руки й ноги. Коревий висип являє собою численні дрібні червонуваті цятки і пухирців, які мають тенденцію до злиття й утворення більших плям. У період появи висипи стан дитини різко погіршується – знову підвищується температура, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель), загострюється кон’юнктивіт. Дитина млява, відмовляється від їжі, спить неспокійно.

Якщо немає ускладнень, то із четвертого дня від початку висипань наступає поліпшення стану. Сип або зникає зовсім, або переміняється пігментацією й ділянками лущення шкіри. Зникнення висипу відбувається в порядку, зворотному її появі. У дитини нормалізується температура, проходять катаральні явища – вона поступово видужує.

Можливі ускладнення
У наші дні при вчасно початому грамотному лікуванні ускладнення при корі бувають нечасто. Більшість дітей ( на відміну від дорослих) переносять цю хворобу без наслідків. Ускладнення частіше виникають у дітей до року, недоношених, з малою масою тіла, алергіків.

Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи: ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією; око – кон’юнктивітом, блефаритом; травної системи – диспепсії; запаленням середнього вуха – отитом або слухової труби – евстахеїтом. У маленьких дітей часто буває стоматит.

Найважчі ускладнення кіру, які, на щастя, зустрічаються крані рідко, торкаються головного мозку – менінгіт і енцефаліт.