Головна Новини Деякі виші завищували вартість проживання у студентських гуртожитках

Деякі виші завищували вартість проживання у студентських гуртожитках

На виконання річного плану на 2020 рік спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели перевірки 4 -х навчальних закладів з питань правильності формування, встановлення та застосування вартості проживання у студентських гуртожитках та інших платних послуг. За результатами перевірок  порушення встановлено у всіх суб’єктів господарювання.

    Насамперед, нагадаємо, що  види послуг можуть надаватися навчальними закладами за плату чітко обмежені Переліком платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженим постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796. Одна із платних послуг – послуга проживання  в студентських гуртожитках вищих навчальних закладів.

    Пунктом 1 спільного наказу Міністерства освіти та науки, молоді та спорту України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України від 28.03.2011 №284/423/173 встановлено, що граничний розмір плати за проживання в студентських гуртожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності з урахуванням ПДВ, встановленого згідно із законом, виходячи з нормативу 6 кв.м житлової площі (для новозбудованих гуртожитків – 8 кв.м житлової площі, не може перевищувати: для студентів, абітурієнтів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації – 40 відсотків розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації. Відповідно до п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року №1047 , розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації, наукових установ, що навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, — 1300 гривень на місяць. Таким чином, граничний розмір плати за проживання в студентських гуртожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності не повинен перевищувати 520,00 грн. на місяць.(1300*40%).

    Однак, перевірками встановлено, що суб’єктами господарювання застосовано плату для проживання в студентських гуртожитках для студентів заочної форми навчання, яка перевищує граничний рівень плати, а саме – 40% розміру мінімальної  стипендії. Тобто, для категорії студентів заочної форми навчання бралась вища плата за проживання в гуртожитку за добу в розрахунку за одне ліжко-місце, замість граничного розміру плати 17,33 гривень за добу.

    За результатами проведених планових заходів до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 30,9 тис. гривень, 4 посадові особи  притягнуто до відповідальності відповідно до ч.1 ст. 165² КУпАП на суму 5,4 тис. гривень.

Читають також: Тернопільські студентські гуртожитки з середини (Відео)