Головна Новини Держінспекція у Тернопільській області звинувачує поліцію у недопрацюванні

Держінспекція у Тернопільській області звинувачує поліцію у недопрацюванні

Протягом першого півріччя 2017 року Державною екологічною інспекцією проведено 667 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства, перевірено 248 об’єктів, складено 464 протоколи про адміністративні правопорушення. До адміністративної відповідальності притягнуто 320 осіб на загальну суму штрафів 72,029 тис. грн. Стягнуто штрафів на суму 63,101 тис. грн. Пред’явлено 55 претензій та 1 позов на відшкодування збитків на суму 3,1 млн. грн. Стягнуто 53 позови і претензії на суму 418,753 тис. грн. Загальна сума розрахованих збитків становить 21,6 млн. грн.

Серед показників діяльності контролюючих органів вагоме місце відводять кількості порушених правоохоронними органами кримінальних проваджень. Таких протягом звітного періоду за матеріалами Інспекції порушено 10, хоча загалом до правоохоронних органів за ознаками кримінальних правопорушень передано 35 матеріалів перевірок. Найчастіше кримінальні провадження порушувались за фактами самовільних рубок лісових насаджень. Загальна сума розрахованої шкоди, завданої рослинному світу, склала майже 6 млн.грн., 96% з яких нанесли невстановлені особи. Щоб повернути збитки до бюджету необхідно для початку знайти винних, а це прерогатива правоохоронців. Вважаючи роботу поліції у даному напрямку недостатньою, Інспекція звертається у суди з вимогою зобов’язати відділення поліції відкрити кримінальні провадження ще за кількома справами. Подібні матеріали було направлено до Чортківського, Борщівського, Лановецького та Шумського районних судів. В усіх розглянутих зверненнях суди підтримали вимоги Інспекції.

Хочеться сподіватися, що така ситуація надалі зміниться і подальша співпраця буде більш результативною. Адже спільна ефективна робота принесе добрі результати, а у майбутньому поповнення бюджетів місцевих громад коштами, яких завжди не вистачає для реалізації природоохоронних заходів!