Головна Новини Депутатська робота: більше години депутати облради не могли визначитись за яке звернення...

Депутатська робота: більше години депутати облради не могли визначитись за яке звернення голосувати

П’яте пленарне засідання п’ятої сесії обласної ради пройшло 5 липня. Скликали його позачергово за ініціативою третини депутатів ради. До розгляду запропонували понад 40 проектів рішень, які залишились нерозглянутими з попереднього засідання, і ще майже 40 невідкладних питань, якими доповнили порядок денний за ініціативи депутатів. Крім того, близько двох десятків питань було внесено до порядку денного з початком роботи сесії з голосу.

Попри те, що порядок денний затвердили досить оперативно, перше ж питання затягнуло роботу депутатів більше ніж на годину. Йдеться про проект рішення «Про звернення до жителів Тернопільської області щодо недопущення впровадження в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення». Сформулювали його представники чотирьох фракцій: «Батьківщини», «Народного контролю», «Свободи» та «Громадянської позиції». У тексті звернення, серед іншого, зазначене наступне: «Так званий ринок землі, пропонований Президентом і Прем’єром, призведе до остаточного знищення малих сільськогосподарських  підприємств і сімейних ферм, які в усіх цивілізованих державах світу є основою аграрної галузі економіки, до масового безробіття та еміграції, а також до вимирання сіл і селищ, які завжди були опорою української культури та духовності. Шановні краяни! Ми, депутати Тернопільської обласної ради, звертаємось до Вас – не піддаватися на провокаційну та фальшиву агітацію режиму Порошенка про рай, який наступить після настання продажу землі. Цей рай буде, але для купки олігархів, які хочуть скупити Вашу землю, а для Вас цей «рай» буде гіршим від пекла, адже немає нічого гіршого, як бути кріпаком на рідній землі».

Депутатам від фракції БПП таке формулювання здалося занадто гострим. І перед початком сесії зранку 5 липня з’явилося ще одне звернення, яке на розгляд депутатів подав голова обласної ради Віктор Овчарук. Суть його така ж сама – не допустити продажу сільськогосподарських земель, але викладене воно у м’якшій формі, без згадування Порошенка і Прем’єра. І більше години депутати не могли визначитися, за яке ж звернення голосувати. Спочатку пропонували внести правки до першого звернення, поданого першим заступником голови обласної ради Василем Деревляним, потім казали, що треба об’єднати два звернення в одне, звучало декілька пропозицій зняти це питання з порядку денного. Представники фракції «Самопоміч» зазначили, що вони виступають за ринок землі, який має формуватися поетапно і поступово і однозначно, що земля повинна залишатися за українцями. Тому вони жодне із звернень не будуть підтримувати. Та Василь Деревляний наполягав на своєму: голосувати за його проект звернення. Якщо ж він не пройде, то голосувати за варіант Віктора Овчарука. Якщо теж не пройде, то зібрати комісію і викласти звернення у новій редакції. І так – годину часу.

«Шановні депутати, мені вже який раз соромно за те, як ви поводитесь у присутності журналістів, запрошених, громадськості, – зазначив Любомир Крупа, заступник голови облради. – Яка сьогодні наша ефективність? Ми зініціювали сесію, це, якщо не помиляюсь, вже четверта позачергова сесія, і ми займаємось тільки політикою. Ми не говоримо про перспективи економічного розвитку, а застрягаємо на тих питаннях, які можна було обговорити в кабінетах, знайти порозуміння і за 5 хвилин проголосувати. Товариство, ми самі себе дискредитуємо.».

Зрештою, Віктор Овчарук поставив на голосування проект звернення поданого Василем Деревляним. За нього проголосувало 33 із 56 присутніх депутатів в сесійній залі. Також депутати домовились під час перерви доопрацювати звернення за участю представників усіх депутатських фракцій та після обіду прийняти відкоригований та узгоджений варіант.