Головна Новини Депутати вимагають відставки Авакова, Аброськіна і Малікова. Документ

Депутати вимагають відставки Авакова, Аброськіна і Малікова. Документ

Термінової відставки міністра МВС Арсена Авакова, заступника начальника Нацполіції В’ячеслава Аброськіна та керівника Антитерористичного центру СБУ Віталія Малікова вимагають депутати Тернопільської обласної ради. Пов’язано це із розгоном учасників торгової блокади на Донбасі. Відповідне звернення до вищого керівництва держави та обласних рад прийняли під час позачергової сесії 14 березня.

У своєму звернені депутати засуджують силовий розгін 13 березня учасників блокади з окупованими районами Донецької та Луганської областей поблизу залізничної станції «Кривий Торець». У зв’язку з цим вони висунули ряд вимог, в тому числі і відставку зазначених вище осіб. Свою точку зору на події висловили, як депутати, так і представники громадських організацій, учасники АТО.

«Вперше із 2013 року у нас знову резонансне побиття людей, – говорить Ігор Василів, керівник ВО «Автомайдан». – Ми дізналися від хлопців на редутах, що повністю «впав» зв’язок, а перед тим до них прийшов «КОРД» зі спецпідрозділом СБУ. Потім редут був зачищений: їх арештували. За одними даними 43 особи, а добровольці говорили біля 80. Вже вночі, коли почалися масові акції по всій Україні, в СБУ сказали, що було арештовано 43 особи і 4 чи 8 одиниць зброї, і що всіх відпустили. Добровольці стверджують, що були побиття і люди були у травмпунктах. У ніч з 13 на 14 березня у нашому офісі в Тернополі розгорнувся штаб, люди приходили і громадські активісти координували свої дії і прийшли під обласну раду щоб Степан Степанович вийшов і сказав, що зранку вони ініціюють сесію облради. Питання одне: ситуація з побиттям добровольців. Ми ініціюємо відставку Авакова, тому що не одноразово заявляли, що у підрозділі «КОРД» залишились ті самі беркутівці, які били людей на Майдані у 2014-му. 10 днів тому ми під час сесії хотіли зачитати звернення до депутатів, щоб вони звернулися до Кабміну, ВРУ, Президента, щоб унеможливити силовий розгін. Нам не дали цього зробити – БПП зробили «концерт» із замінуванням. Але було проголосовано звернення, а БПП і Радикальна партія тоді утрималася. А зараз вони голосуватимуть «за». Я не розумію, вже у всіх пелена знята з очей, вже немає ні в кого сумнівів, що це злочинна влада? Насправді або піде Аваков з Аброськіним зі свого посту, або піде Порошенко.».

Звернення до вищих органів влади щодо підтримки блокади депутати облради прийняли під час пленарного засідання 3 березня. Але, як зазначив заступник голови облради Всиль Деревляний, відправили його адресатам тільки 14 березня.

«У цьому залі 3 березня ми приймали рішення про підтримку блокади, – сказав Василь Деревляний. – Але на превеликий жаль, так склалося, що лише сьогодні зі стін обласної ради виходять ці звернення за адресами до Києва. Я вважаю, що такі речі ми маємо робити терміново, вже на другий день маємо направляти звернення у вищі органи влади, і повідомляти керівництво держави про думку жителів Тернопільської області. На превеликий жаль цього ми не зробили.».

Щодо нового звернення, то заступник голови облради запропонував невідкладно створити у Верховній раді України не депутатську, а слідчу тимчасову комісію для розслідування інциденту і притягнення винних осіб до відповідальності. Також після внесення пропозицій звернення доповнили ще такими вимогами: звільнити заручників, захоплених терористами в період окупації території України 2014-2017 Російською Федерацією; забезпечити вільний доступ волонтерів до передових позицій української армії; Президенту та іншим органам виконавчої влади вжити всіх необхідних заходів щодо звільнення військовополонених та заручників; заборонити торгівлю товарами російського виробництва в Україні та позбавити банк РФ ліцензії на право працювати на території України і прийняти необхідні рішення по блокуванню російських платіжних систем в Україні; ВРУ невідкладно внести у порядок денний і заслухати звіт керівників силових відомств з наступним прийняттям рішення згідно прийнятого Тернопільською облрадою рішення по їхній відставці.