Головна Новини Депутата Тернопільської міської ради зобов’язали спростувати наклеп

Депутата Тернопільської міської ради зобов’язали спростувати наклеп

Апеляційний суд Тернопільської області залишив без змін рішення Тернопільського міськрайонного суду від 6 березня 2018 року, яким позов Юхимця І.Ю. до Білана Т.Б., третя особа — ТОВ “Медія Дім Ріа” задоволено частково.

Інформацію Білана Т.Б. “Юхимець та Синенький намагаються знищити оборонний завод Тернополя”, розповсюджену ним через інтернет-ресури “20 хвилин”, “Про все” та в соціальній мережі “Facebook” на сторінці користувача Taras Bilan, визнано недостовірною і такою, що не відповідає дійсності, принижує честь й гідність та завдає шкоду діловій репутації позивача. Відтак Білана Т.Б. зобов’язано публічно спростувати розповсюджену інформацію у той же спосіб, як було поширено.

Також з відповідача на користь позивача стягнуто 5 тис. грн моральної шкоди.

Не погодившись із таким рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просив рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове, яким відмовити позивачеві у задоволенні позовних вимог. Білан Т.Б. зазначав, що розповсюджена інформація стосується Юхимця І.Ю. як керівника ВАТ “Тернопільобленерго”, тобто юридичної особи, а не як фізичної особи.

У судовому засіданні відповідач пояснив, що автором даної інформації є Тернопільська обласна громадська організація “Тернопільські підсумки”, а він є головою вказаного громадського об’єднання. На прохання ТОГО “Тернопільські підсумки” він і розмістив згадану інформацію на сайті видання “20 хвилин” та у соціальній мережі «Facebook» .

Однак судом встановлено, що жодна особа, в тому числі редакція інтернет-видання, не мала можливості внести редакційні правки в опублікованому тексті. Таким чином, відповідачем є Білан Т.Б., а не громадська організація.

Не знайшла свого підтвердження у судовому засіданні і оприлюднена Біланом Т.Б. інформація про загрозу відключення ТД КТП “Промінь” у березні 2016 року від електропостачання за борги, оскільки це неможливо з технічних причин.

Також суд прийшов до висновку, що розповсюджену Біланом Т.Б. інформацію за стилістичними ознаками не можна вважатись оціночними судженнями, оскільки оприлюднені факти можуть бути перевірені на предмет їх достовірності. Зокрема, Білан Т.Б. стверджував, що Юхимець І.Ю. був членом Партії регіонів, що не відповідає дійсності і цей факт можна перевірити. Загалом згадана інформація та використані у ній порівняння в час збройного конфлікту з Російською Федерацією мають характер звинувачення у співпраці з ворогом та містять чіткі твердження про факти державної зради.

Перевіривши аргументи сторін та дослідивши матеріали справи, Апеляційний суд Тернопільської області прийшов до висновку, що рішення суду першої інстанції ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстав для його скасування немає.

Прес-служба Апеляційного суду Тернопільської області