Головна Новини Декомунізація в дії?

Декомунізація в дії?

uFcqLTKVd8I9 квітня 2015 року Верховною Радою був прийнятий Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», який зобов’язує міські, сільські та селищні ради протягом року здійснити перейменування вулиць з «комуністичними» назвами.

Разом з тим, в центральній частині міста Кременець продовжує існувати вулиця, названа іменем відомого більшовицького письменника та творця жанру «соціалістичного реалізму» – Максима Горького. Здавалося б, де Горький (який народився у Нижньому Новгороді та прожив майже все життя в Москві), а де Кременець? Детальніше про письменника та його любов до більшовицької влади можна почитати на Вікіпедії.

Справедливості заради зазначимо, що новий Закон зобов’язує перейменовувати вулиці, названі на честь комуністичних діячів, які обіймали офіційні посади (від секретаря «райкому» і вище). Тобто, формально, вулиця Горького може залишатися недоторканною.

З іншого боку, прикро, що в Кременці вулиця Горького є, але досі немає вулиць, які б прославляли славних уродженців нашого міста, як то: Галина Гордасевич – відома поетеса; Олександр Осецький – генерал армії УНР; Марк Кац – всесвітньовідомий математик та багато інших.

Типовий Кременець