Головна Новини Дарія Цвєк: “Я така господиня, що навіть із попелу щось спечу”

Дарія Цвєк: “Я така господиня, що навіть із попелу щось спечу”

Майбутня кулінарна зірка виросла у містечку Гримайлів на Тернопільщині. З дитинства любила допомагати бабусі й мамі поратися біля печі — дівчинку цікавив власне факт того, як прості продукти перетворюються на ошатні й дуже смачні страви. Свої спостереження вона записувала у щоденник.

І вже у дорослому житті, коли її, успішну вчительку, совєти виселили з родиною з власного львівського помешкання, вона була позбавлена можливостей для повноцінного заробітку за фахом, це дитяче кулінарне захоплення стало єдиною можливістю заробітку на хліб.

Вона почала готувати обіди для професорів та пекти торти на замовлення. Потім влаштувалась працювати кухаркою у міську лікарню, де поліпшували здоров’я і високопоставлені чиновники. Там її мистецтво кулінарії помітили і почали замовляти її страви все більше і більше.

Рецепти-бестселери

Найбільше їй вдавалася випічка. «Я така господиня, що навіть із попелу щось спечу», — жартома казала пані Дарія. Її рецепти почали переписувати господині далеко за межами рідного міста. Письменниця Ірина Вільде, з якою приятелювала Дарія Цвєк, наполягає, щоб майстриня видала збірку рецептів.
Так, у 1960 році на світ з’являється «Солодке печиво», у якій авторка сконцентровує дух українських традицій та галицької кухні, яка відразу стає справжнім бестселером.
Далі виходять книжки «До святкового столу», «У будні і свята», «Для гостей і сім’ї», «Нашим найменшим», «На добрий вечір», «Святкова кухня», «Святкуємо всі», які були в кожному домі. Бестселери (продано понад 5 мільйонів примірників кулінарних книг!) Дарії Цвєк передавались від матері до доньки як кулінарні путівники.
Рецепти Дарії Цвєк — прості й доступні кожному. Пропонуємо деякі, але читайте, шукайте в її книжках свої і готуйте!

Штрудель з яблуками

Тісто: 250 г борошна, 1 яйце, 3/4 склянки теплої води.
Начинка: 1 кг яблук, 100 г цукру, 1/2 склянки мелених сухарів, 100 г вершкового масла або маргарину, 1 ст. ложка кориці, лимонна цедра.
Замісити тісто, прогріти його, розтягнути, а як підсохне, посипати тонко пошаткованими яблуками, цукром із корицею, лимонною цедрою, сухарями і накласти шматочки вершкового масла або маргарину. Скрутити рулет і по­класти на змащений жиром лист. Пекти в гарячій духовці (210-220°С) протягом 30 хв. Спечений штрудель порізати на порції, посипати цукровою пудрою.

Зупа гарбузова

Інгредієнти: 500 г гарбуза, 2 цибулини, 200 г помідорів, 2—3 картоплини, 50 г масла, склянка консервованого горошку, сіль, цукор, зеленина петрушки.
Цибулю дрібно посікти, підтушкувати на маслі, додати почищений від зернят і шкірки та нарізаний кубиками гарбуз. Помідори полити окропом, почистити від шкірочки, нарізати скибками, з’єднати з гарбузом, додати нарізану кубиками картоплю і тушкувати до готовності. Тоді перетерти зварену городину крізь друшляк, розбавити кип’яченою водою до бажаної густоти зупи, закип’ятити, посолити і посипати цукром. Під кінець влити горошок разом із заливою, посипати нарізаною зелениною петрушки і подати в тарелях або широких горнятах. До зупи приготувати підсмажені на салі потапці з чорного хліба.

Варення з дині або гарбуза

Інгредієнти: 500 г дині або гарбуза, 750 г цукру, 1/2 склянки води, 1/2 лимона.
Диню чи гарбуз без шкірки і зернят порізати на кубики величиною 1-2 см або гострою чайною ложкою нарізати кружальця. Залити гарячою водою і варити 2-3 хв. Воду злити, диню охолодити і перемити з 1 ст. ложкою оцту. Кубики покропити соком лимона. З цукру і води зварити сироп, залити диню і варити 10 хв на слабкому вогні. На другий день варити до прозорості. До варення додати нарізану шкірочку з лимона, ванілін. Якщо немає лимона, можна використати лимонну кислоту.

Коржики терті

Тісто: 50 г борошна, 200 г масла або маргарину, 250 г цукру, яйце, 100 г посічених горіхів.
У посуді для тіста розтерти масло, 50 г цукру і жовток, всипати борошно, знову добре розтерти, винести на холод, щоб масло загусло. Потім викласти на посипану борошном дошку і розкачати 0,5 см шаром, змастити білком, посипати рештою цукру і горіхами, нарізати маленькі трикутники, викласти їх на змащений жиром лист і пекти в гарячій духовці (200°С) упродовж 10-15 хвилин.

Кучерявці

Тісто: 200 г борошна, 100 г жиру, 2 варені жовтки, 1 білок, 50 г цукру, 50 г мелених горіхів, ваніль. Із борошна, цукру, жиру, варених жовтків, перетертих через сито, мелених горіхів, замісити водою тісто. З 2/3 його розкачати прямокутний корж, змастити білковою піною без цукру, поверх натерти на мілкій терці тісто, що лишилося. Нарізати квадратики 4х4 см і пекти в гарячій духовці (200°С) поки не зарум’яняться.
Ще гарячі коржики посипати цукром-пудрою і ваніллю.

Маківник

Тісто: 1 кг борошна, 0,5 л молока, 4 жовтки, 50 г дріжджів, 100 г вершкового масла, 200 г цукру, 0,5 ч. ложки солі, ванілін.
Начинка: 800 г маку, 250 г цукру, 2 білки, 10 г дріжджів, 2 ст. ложки манної крупи, 2 ст. ложки трояндового варення, 100 г родзинок.
Дріжджі розвести у теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру. Коли розчина почне бродити, влити її в посуд із борошном. Додати розтерті з цукром жовтки, жир, ванілін, посолити, замісити пухке тісто, накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Тісто поділити на чотири частини, тонко розкачати, змастити теплим жиром, на кожну частину покласти начинку і скрутити рулет. Покласти на змащений жиром лист і поставити, щоб тісто підійшло. Тоді змастити яйцем і пекти у гарячій духовці (210—220°С) протягом 45 хв. Спечений маківник можна посипати цукровою пудрою з ваніліном.
Начинку приготувати так: запарити мак, відцідити, добре його розтерти, додати цукор із ваніліном, подрібнені дріжджі, вимішати з білками, манною крупою, варенням, родзинками. Начинку поділити на чотири частини.

Вергуни

Інгредієнти: 250 грамів борошна, яйце, 3 жовтки, 50 грамів цукру, 50 грамів вершкового масла, 1/2 склянки сметани, дрібка солі і соди,  столова ложка оцту, 50 грамів горілки.
На дерев’яній дощечці пересікти масло з борошном, содою, додати яйце, жовтки, цукор, сметану, оцет, сіль і горілку. Замісити тісто як на вареники, тонко розкачати і нарізати смужки завширшки як два пальці і довжиною 15 сантиметрів. Посередині кожної смужки зробити 5-ти сантиметровий надріз, перетягнути через нього один кінець смужки, випрямити і помістити смажити в розігріту олію. Після смаження викласти на промокальний папір і посипати цукром чи пудрою з ваніллю.

Чорна кава  «як у мами»

Інгредієнти: чайна ложечка меленої чорної кави, чайна ложечка цукру, склянка кип’ятку, чайна ложка коньяку, цитрина (лимон).
У суху посудину висипати каву, вимішати з цукром і на невеликому вогні підігріти, безперестанку помішуючи. Тоді влити кип’яток і запарити, не доводячи до кипіння. Як тільки вкриється шумом, зняти з вогню. Коли кава осяде, ще раз поставити на вогонь і потім розлити по чашках, додаючи по ложечці коньяку. На окремій тарілці подати тонко нарізану цитрину (лимон) посипану цукром.

Малай із повидлом

Тісто: 300 г кукурудзяного борошна, 3 склянки молока, 150 г цукру, 50 г вершкового масла, 6 яєць, цедра з одного лимона, 150 г повидла зі слив.
Запарити борошно гарячим молоком, добре розтерти, щоб не було грудочок, розтерти масло з цукром, жовтками і лимонною цедрою. Весь час вимішуючи, додавати по ложці запареного борошна. Коли утвориться однорідна маса, вимішати її з піною збитих білків, розлити у дві посипані сухарями тортівниці й пекти в гарячій духовці протягом години, перекласти повидлом.

Сирник «Львівський»

Інгредієнти: 1,1 кг сиру, 4 яйця, 250 г цукру, 25 г ванільного цукру, 50 г лимонної цедри, 20 г манної крупи, 30 г картопляного крохмалю, 180 г масла, 100 г маку, 10 г цукрової пудри.
Сир перетерти з цукром. Окремо збити яйця та додати до сирної маси. Ванільний цукор, манну крупу, крохмаль, цедру з лимона і м’якеньке вершкове масло з’єднати з сиром і добре перемішати міксером.
До попередньо запареного і перемеленого маку додати 4 столові ложки цієї сирної маси та викласти на пергамент у формі для випічки. Потім легенько на цю макову масу викласти решту сирної маси.
Випікати при температурі 180°С 50 хвилин. Коли вистигне — притрусити цукровою пудрою.
Як говорила легендарна кулінарка Дарія Цвєк: «Не ведіться на рецепти, майте своє чуття». Отже, готуйте, експериментуйте і смакуйте!