Головна Новини Гімназійний дворик став окрасою Тернополя

Гімназійний дворик став окрасою Тернополя

З нагоди дня народження, а правильніше буде сказати,  відродження Української гімназії імені Івана Франка в центрі Тернополя вчителі, учні та їх батьки, громадськість взяли участь у відкритті зі смаком облаштованого ландшафтного  внутрішнього дворика з лавками, декоративними деревами, мініамфітеатром, дошкою з шахами пише svoboda

З історії гімназії

« Тернопільська Українська гімназія ім. І. Франка – це не просто навчальний заклад. Це – минуле, сьогодення і майбутнє, – каже її директор, відмінник освіти України Анатолій Васильович Крижанівський.  – Наш навчальний заклад називають кузнею світових учених і діячів культури, острівцем духовності й волелюбності, оплотом подвижництва і свободи».

Наполеглива праця посла галицького сейму Олександра Барвінського увінчалася успіхом: 7 жовтня 1898 року Крайова шкільна рада повідомила дирекцію польської гімназії в Тернополі, що Міністерство віросповідань і освіти дозволяє відкрити в ній перший клас з українською мовою навчання. Таким чином, 15 жовтня 1989 року 62 учні урочисто розпочали навчання, торуючи славний шлях Тернопільської Української гімназії.

Гімназисти та педагоги пройшли через усі перипетії історії, гімназія занепадала і відроджувалася знову. Цісарсько-Королівська Руська гімназія Франца-Йосифа І в Тернополі, гімназія товариства «Рідна школа», державна гімназія з українською мовою навчання (1941-1944 рр.), Тернопільська школа №1, Тернопільська  фізико-математична гімназія, Тернопільська  Українська гімназія ім. І. Франка – такими є  віхи функціонування цього одного з кращих закладів освіти не лише Тернополя. Адже цьогоріч за результатами ЗНО  ця гімназія  посіла 37 місце серед 9 тисяч начальних закладів України, а в Тернополі – лідирує.

Славетні гімназисти

Із Тернопільською гімназією, ще до відкриття Української, пов’язані такі славетні імена, як Іван Пулюй, Іван Горбачевський, Олександр і Володимир Барвінські, Станіслав Дністрянський, Кирило Студинський. Уже в Українській гімназії викладали поет Петро Карманський, психолог Степан Балей та Яким Ярема, математики Мирон Зарицький, Володимир Левицький і Микола Чайковський, фізик Володимир Кучер.

У Тернопільській гімназії завжди давали вагомі знання, тут панував особливий патріотичних дух, прагнення до активної дії, жертовності заради України.

На шкільній дошці часто з’являлися заборонені поезії, які характеризували настрій гімназистів, учні переписували їх у свої зошити:

Я не боюсь тюрми і ката,

Вони для мене не страшні,
Страшніш тюрма у рідній хаті,
Неволя в рідній стороні…
(Знайдено в Мирослава Яремуса під час обшуку, 1930 р.).

У 1927 р. в гімназії почали створювати таємні гуртки, а в 1929 р. учні старших класів організували групи ОУН.

Гімназія дала путівку в життя сотням українців, стала справжньою кузнею патріотичної інтелігенції. Тут здобували освіту Патріарх Йосиф Сліпий, письменник Володимир Гжицький, Петро Тимочко, актори і режисери, зокрема Мар’ян Крушельницький та Лесь Курбас, фізик Олександр Смакула, біохімік Степан Гжицький, громадські та політичні діячі Катерина Зарицька, Василь Мудрий, Михайло Сорока, Ярослав Стецько та багато інших видатних українців.

З гімназією пов’язані імена трьох визнаних Папою Римським Павлом ІІ блаженнійшими священномучениками: Кардинала Йосифа Сліпого, отців Миколи Кондрата та Миколи Цигельського.

Після закриття українська громадськість вимагала відновлення несправедливо закритої Української державної гімназії, але польська влада так і не виявила доброї волі. З приходом радянської влади гімназія реформували в середню школу № 1, яка функціонувала до 1991 року.

На початку  1990-х гімназію було відроджено

Так, у приміщенні пам’ятки архітектури постала відроджена гімназія, де свято шанують та бережуть традиції. З 1996 року закладу повернули історичну назву – Українська. Анатолій Крижанівський  працює директором з 2007 року. Про нього поміж педагогів, гімназистів та їх батьків, освітян і влади міста – тільки добрі відгуки. Воно й не дивно. У навчальному закладі скрізь добротні ремонти, чистота й порядок, знання учні здобувають високі. Кілька років тому вдалося суттєво оновити не лише зовнішнє оздоблення приміщення гімназії. За гроші Фонду регіонального розвитку та міста змінили покрівлю  гімназії, оновили зовнішні стіни.

Дисгармонія між ошатним фасадом і внутрішнім двориком була разючою, і це стало поштовхом до реконструкції.

Усе вирішив ландшафтний дизайн

Спершу директор гімназії  Анатолій Крижанівський заручився підтримкою влади Тернополя, і за гроші місцевого бюджету відремонтували мережу теплотраси. А згодом, за сприяння  благодійників, колишніх випускників, батьків учнів це місце  перетворили на зону відпочинку. Тепер тут затишно та охайно.

21 вересня, у день, коли традиційно першокласників посвячують у гімназисти, відбулася презентація рекреаційної зони.  Найстарші гімназисти одягнули на новачків розкішні гімназійні мантії для участі у святковій академії з нагоди посвяти в гімназисти, директор, аби всіх подивувати й створити гарний настрій, виїхав на мінітракторі з лопатою, натякаючи на роботи в новому саду. У минулі роки він виїжджав на самокаті, велосипеді,  кареті тощо.  Опісля відбулася урочиста літургія в катедральному соборі міста за здоров’я гімназистів, їх батьків і вчителів.

«У нашій гімназії навчаються 720  учнів 5-11 класів, – каже  Анатолій Крижанівський. –  Цьогоріч ми набрали 4 класи по 36 учнів – загалом 144 гімназисти. Нинішнього року було надто багато охочих, великий конкурс,  і ми вирішили збільшити набір.

Навчально-виховний процес забезпечують 60 педагогічних працівників. Серед них – 2 заслужені вчителі України, 22 учителі-методисти, 15 старших учителів, 9 учителів вищої кваліфікаційної категорії; практичний психолог, соціальний педагог, бібліотекар, педагог-організатор. Уважається, що наш заклад – фізико-математичного спрямування, але це не зовсім так. У гімназії діють три  профільних відділення: української філології, математичне, інформаційно-технологічне.

З метою залучення гімназистів до активної науково-дослідницької роботи в гімназії діє наукове товариство «До глибин», що є асоційованим членом Тернопільського територіального відділу Малої академії наук України».

За час функціонування товариства гімназисти захистили 1805 робіт, 503 учні стали призерами обласного, 94 заключного етапів конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. 28 гімназистів, як переможці різних конкурсів та олімпіад, були удостоєні стипендії Президента України. З 2005 року в гімназії з ініціативи колишнього учня Романа Павлишина запроваджено 2 премії імені його батька Осипа Павлишина, педагога, старшини УГА, громадського діяча, активіста українського кооперативного руху в Тернополі: для гімназиста – «За особливі успіхи в олімпіадах з гуманітарних предметів», для викладача – «За особливі досягнення у роботі з обдарованою молоддю». Премія становить 600 австралійських доларів щорічно кожному. З 2014 по 2018 рік у гімназії було засновано ще кілька відзнак, зокрема: дві нагороди від нашого випускника Володимира Щесновича, нагорода імені Миколи Николина, гімназійного викладача, та нагорода від директора.

«Велику увагу приділяємо розвитку гімназійних традицій, краєзнавчої роботи, пов’язаної із вивченням історії нашого міста, – каже директор. Екскурсії, що відбуваються в Тернополі, пов’язані з нашою цікавою з точки зору історії міста гімназією. Тому ми сподіваємося, що екскурсії Тернополем тепер можуть завершуватися в нашому затишному ландшафтному саду».

Галина ВАНДЗЕЛЯК