Головна Новини «Громадські організації Тернополя зможуть отримувати фінансування з бюджету за свої послуги»

«Громадські організації Тернополя зможуть отримувати фінансування з бюджету за свої послуги»

Існує багато функцій, які мала би виконувати держава, проте громадські організації змушені самостійно боротися з бездомністю, працювати над психологічною реабілітацією учасників АТО, підтримкою дітей, позбавлених батьківського піклування та надавати ще багато соціальних послуг, які держава не надає або ж надає не якісно.

28 листопада 2017 року Центр громадського контролю “ДІЙ!” організував круглий стіл на тему соціального замовлення та як влада може делегувати свої зобов’язання громадським організаціям за бюджетні кошти

Обговорення розпочав Леонід Бицюра – заступник міського голови Тернополя: “Ми маємо дуже мало часу для того щоб визначити свою позицію щодо механізму соціального замовлення, як і в якій мірі він може бути застосований наступного року в Тернополі. Ця зустріч є стартовою для того щоб ми могли спланувати свою роботу та визначити коло тих соціальних послуг які потрібні громаді і не надаються або надаються з проблемами в нашому місті”.

Слід зауважити, що такий механізм соціального замовлення є не новим і вже успішно працює в Сумах, Одесі, Хмельницькому та інших містах. Зокрема, в Сумській області така система запрацювала в рамках програми розвитку громадянського суспільства. Над впровадженням механізму соціального замовлення в Сумах працювала Ірина Білик – експерт Центру громадського контролю “ДІЙ!” (ГО “Центр громадського моніторингу та аналітики”), яка також реалізовує дану практику в Тернополі.

“Впровадження механізму соціального замовлення – це показник готовності влади до соціального партнерства і готовності громадських організацій до надання якісних послуг. Для влади така взаємодія вигідна залученням неурядових громадських організацій для надання якісних послуг населенню, не витрачаючи при цьому коштів на утримання величезних комунальних підприємств, оскільки громадські організації залучають ресурси міжнародних донорських організацій”, – розповідає Ірина Білик – експерт Центру громадського контролю “ДІЙ!”.

“Ми зацікавлені в тому щоб громадські організації самостійно залучали ресурси. Треба відходити від практики фінансування ГО на статутну діяльність”, – прокоментував Леонід Бицюра.

У ході обговорення Василь Томчишин, координатор Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі та модератор круглого столу зауважив, що програма соціального замовлення є одним з пунктів Дорожньої Карти Реформ коаліції ГО “Тернопільський центр реформ”. Марія Іщенко, експерт коаліції ГО “Тернопільський центр реформ”, розповіла детальніше про позицію коаліції у впровадженні соціального замовлення :

“В тернопільську коаліцію входить 21 громадська організація міста. І впровадження соціального замовлення – перший пункт нашої Дорожньої Карти Реформ. Ми вдячні за підтримку цієї ініціативи владою, а зі свого боку ми робитимемо все можливе для підготовки усіх необхідних положень, програм і розпоряджень. Також залучатимемо медійну підтримку і поширюватимемо інформацію про механізм соціального замовлення серед усіх громадських організацій Тернополя для забезпечення якісних соціальних послуг населенню”, – розповіла Марія Іщенко.

Окрім постанови Кабінету Міністрів України №324 “Про затвердження Порядку здійснення соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів”, що вже визначила механізм, здійснення соціального замовлення, існує 16 стандартів надання соціальних послуг:

“Зараз ГО соціального спрямування, які діють в місті Тернополі вже ознайомлені із стандартами надання соціальних послуг. Для прикладу є державний стандарт надання соціальних послуг кризового та екстреного втручання, по даному стандарту з 1 січня 2017 року працює наш Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Також є державний стандарт догляду вдома та державний стандарт денного догляду, вони приміром вимагають дотримання певних параметрів та форм надання послуг. Тому якщо ми будемо розглядати соціальне замовлення, дуже хотілося б щоб воно відповідало державним стандартам надання соціальних послуг”, – зазначає Тетяна Горбоніс – директор Центру соціальних служб для сім’ї та молоді Тернопільської міської ради.

В заході взяли участь представники ГО “Дитина”, ГО “Молодіжний центр розвитку “МІСТ” ТОБФ “Майбутнє сиріт” та інші, які також виявили бажання долучитися до впровадження цього механізму в Тернополі. Як результат круглого столу, було вирішено зібрати робочу групу із громадських активістів та представників влади для розробки програми соціального замовлення.

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі.

Довідка: Центр громадського контролю “Дій!” – спільний проект чеської організації People in Need та всеукраїнської громадської організації Центр UA за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями  громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність – Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).