Головна Новини Графік вимкнення електроенергії на Тернопільщині на 9-15 січня

Графік вимкнення електроенергії на Тернопільщині на 9-15 січня

Чому всі говорять про дисбаланс в енергосистемі?
Електроенергія – це продукція, яка має бути вироблена та спожита в один момент в однаковій кількості, а тому потрібен чіткий баланс між її виробництвом та споживанням. Якщо відбувається дисбаланс, тобто дефіцит пропускної спроможності енергосистеми, а споживання лишається на тому самому рівні, то на підстанціях починає спрацьовувати автоматична система аварійного захисту, яка може повністю знеструмити цілі райони, міста або навіть регіони.
Саме для того, щоб цього не допустити, за командою диспетчера НЕК «Укренерго» обленерго застосовує відповідні графіки відключень електроенергії. Виходячи із того, яким є дисбаланс в електромережі регулюється  як час, так і кількість відключених споживачів.

Чим обленерго керуються при розроблені Стабілізаційних графіків погодинних вимкнень і чому вимикають електроенергію не всім споживачам?
ВАТ «Тернопільобленерго», розробляючи такі графіки, визначає в них черговість та величини обмеження споживачів електроенергії. Ці графіки можуть застосовуватися як для підприємств, так і для населення.
При цьому, деякі будинки можуть взагалі не потрапити під відключення, якщо вони заживлені від однієї лінії із об’єктами критичної інфраструктури.
При формуванні графіків стабілізаційних відключень враховується поточна конфігурація мережі, потужність споживання та розташування об’єктів критичної соціальної інфраструктури. Тобто, наприклад, якщо від однієї лінії заживлені лікарня і житловий будинок, то цей будинок не потрапить до графіку аварійних відключень.

Чому обленерго не може  дотримуватись якогось одного графіка чи  ГПВ, чи ГАВ?
Справа в тому, що ГПВ та ГАВ – заходи стабілізації роботи енергосистеми, які доповнюють одна одну.
Погодинні відключення діють до того моменту, коли диспетчера обленерго та НЕК «Укренерго» бачать на моніторі різке одночасне збільшення споживання електроенергії. Щоб уникнути додаткових аварій, приймається рішення про застосування екстрених заходів, тобто графіків аварійних відключень на території області.
А коли надмірне споживання та загроза перевантаження мереж проходить, замість аварійних відключень продовжують діяти погодинні.
Саме з цієї причини електроенергія може зникати не в ті години, які заявлені енергетиками, а відключення триватиме довше за заявлене.

Якщо на території області не було пошкоджень енергооб’єктів, то чому тут виникає така проблема з електропостчанням?
В Україні функціонує об’єднана енергосистема, про це завжди варто пам’ятати.
І тому, зараз виникає проблема, коли споживання електроенергії зростає, а генерація не здатна доставити її до споживача. Є дефіцит, коли електроенергія є, але споживачі не можуть її отримати. Тобто, в нас зараз саме так: є електроенергія, але доставити через пошкодження підстанцій та ліній (ЛЕП) складно — постачання резервними лініями йдуть, але ці лінії розраховані на менші обсяги електроенергії.

Чому не дотримуються точних годин вимкнення та увімкнення електроенергії відповідно до ГПВ?
Це може відбуватись через кілька причин.
Досить поширеною є проблема виходу обладнання з ладу, тобто елементарно при подачі команди на ввімкнення або вимкнення той же вимикач може вийти з ладу, може відбутися обрив проводів, можуть статися технологічні порушення, які потребують часу для проведення ремонтів. Тому може відбутися накладання — людина саме була в графіку, була подана команда на увімкнення, відбулася аварійна подія і період обмеження електропостачання може збільшуватися.
Ще одна важлива причина недотримань графіків — різке зростання споживання. Для кожного регіону визначається ліміт, який не можна перевищувати. Якщо споживання зростає, то диспетчери можуть запроваджувати жорсткіші обмеження, ніж передбачено графіком, вимкнувши кілька ліній.
Це відбувається за короткий проміжок часу, тому й повідомити про це заздалегідь неможливо. Якщо місцеві диспетчери не дотримаються обмеження, воно може бути застосоване диспетчером всього регіону. Однак у такому випадку вимикатися буде не кілька ліній, а, приміром, третина чи половина населеного пункту. І у такому випадку будуть вимкнені не тільки побутові й комерційні споживачі, а й об’єкти критичної інфраструктури. Як наслідок, мешканці можуть залишитися не тільки без світла, а й, до прикладу, ще й без тепла та води.
Наступна причина відхилень від графіка полягає у складності його застосування. Це зовсім не схоже на вимкнення чи увімкнення світла в кімнаті, до прикладу. І потрібен час, щоб налаштуватися на його виконання, адже  це не просте та хаотичне натискання кількох кнопок (як це часто показують в інтернеті).

Що можуть зробити споживачі?
В першу чергу – не панікувати! Ситуація складна по всій країні, всі обленерго розробляють графіки, намагаються їх дотримуватись, враховують зауваження споживачів. Проте, ворог неодноразово атакує об’єкти енергетичної інфраструктури і після кожного пошкодження енергосистеми потрібно знову шукати шляхи заживлення деяких споживачів. А це не так легко зробити, особливо, коли вже і так задіяні резервні схеми живлення.
Важливо пам’ятати, що відразу після вимкнення електроенергії, потрібно відключити від мережі усі прилади, які споживають багато електроенергії і не поспішати вмикати всі електричні прилади у перші хвилини після ввімкнення електроенергії.
Споживачам, потрібно завжди бути готовими до того, що електроенергія може вимкнутись раптово. Але завжди довіряти енергетикам і розуміти, що вони працюють цілодобово для того, щоб споживачі отримували електропостачання.