Головна Новини Головну вежу Чортківського костелу оновлять

Головну вежу Чортківського костелу оновлять

Торік глибокої осені – вже майже під зиму – Чортківський костел, немов дбайливий батько, «долонями» з сучасної дахівки взявся оберігати транзитний люд, що минає його в середмісті нашого сивочолого міста, від того, аби ненароком на когось щось згори та й не впало.

А причиною послужила руйнація покриття центральної вежі храму у вересні – за потужних вітрів. Як коментувала для тодішньої публікації в Чортків.City одна з найактивніших парафіянок костелу Ольга Щербакова, під дією природних сил і щонайбільше – часу спершу повідгинались та почали відвалюватися деякі декоративні елементи. Під мідними листами прогнили лати, проржавіли цвяхи, одне слово, пішла руйнація.

Слідом за бляхою почали стрімкувати донизу навіть деякі кам`яні сегменти та фрагменти черепичного покриття з бокових веж.

Аби убезпечити чортківчан та численних гостей міста, які зазвичай не минають костелу, торік в листопаді й було споруджене накриття над тротуаром повз храм.

Отримавши відповідний дозвіл від Департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської ОДА, оскільки костел є пам`яткою архітектури, громада храму взялася терпляче очікувати щонайперше на відповідні кошти для подальшого ремонту, аби згодом придбати бляху, дерево, крокви. А ще – на погоду. Тобто – до весни, пише chortkiv.city.

До слова, той дозвіл тепер, з початком власне ремонтних робіт після завершення підготовчих зі спорудження риштування, продовжено тривалістю аж до 31 грудня 2019-го року. Це так, про всяк випадок. Бо виконати роботи ще й якої складності на висоті 52 метрів бригада місцевих майстрів-віртуозів, які вправно опоряджують куполи, шпилі храмів, обіцяє за два місяці. За умови, звичайно, що погода не вноситиме надто помітні корективи.

Задля тієї ж безпеки відповідним рішенням мерії міста частково обмежено рух автотранспорту повз костел та ліквідовано стоянку таксі.