Головна Новини Головний лісник Тернопільщини розповів, що робити з ялинкою після свят

Головний лісник Тернопільщини розповів, що робити з ялинкою після свят

Після закінчення свят деякі тернополяни планують винести використане новорічне деревце на смітник, адже в місті поки не діють пункти збору новорічних хвойних дерев.

Прикро, та в  Україні на сьогодні проблему утилізації ялин повністю не вирішено. Після Нового року тисячі дерев, які мають назву «великогабаритне сміття», опиняються на звалищах.

Якщо у Києві цьогоріч 12 січня відкриють десять пунктів збору новорічних хвойних дерев, то в інших містах України буде складніше здати на утилізацію використані ялинки. Тільки як зазначив головний спеціаліст лісового та мисливського господарства Тернопільщини Андрій Маланчук, свідомі містяни все ж можуть знайти спосіб позбутися дерева без шкоди для довкілля.

—  На жаль, не маю інформації щодо того, що в нашій області існують якісь спеціальні пункти збору використаних ялинок. В низці країн Європи діють такі пункти збору. Насправді утилізація новорічних деревець не є проблемою для міста, адже в нас є  котельні на твердопаливних котлах, де можна використовувати ці ялинки для палива, — повідомив фахівець сайту “Тернополяни“.

Містянам варто знати, що в Тернополі частину ялинок використовують ЖЕКи, щоб робити розпалку. Тому для того, аби вашу ялинку комунальники підібрали після свят, її досить залишити біля контейнера. Не можна кидати ялинки у сміттєві баки, аби не створювати працівникам зайвих проблем.

Додамо, що у світі проблему з утилізацією ялинок вирішують по-різному. У Великій Британії до закінчення свят працюватимуть пункти приймання Різдвяних ялинок. Тільки у Лондоні їх налічується кілька десятків. Населення у цій країні привчають до думки, що ялинки також потрібно здавати на переробку, як макулатуру або одноразовий посуд. Для тих, хто не встиг вивезти ялинку самостійно, передбачено безкоштовний виклик сміттєвої машини додому.

Австрія також відкриває пункти безкоштовного прийому вживаних ялинок на утилізацію. З них пізніше вироблять паливні брикети або компост.

У Швеції та Фінляндії перероблені на меблевих фабриках ялини використовують для виробництва косметики, або задля тепла і гарячої води їх спалюють у міських котельнях. У зоопарках ялинову хвою додають у корм слонам, зубрам та іншим мешканцям.

Щоб виростити замість однієї вирубаної двометрової ялини іншу, потрібно не менше 10–15 років. І в багатьох лісових господарствах Європи на Різдво ялинки не зрубують, а здають в оренду. Після свят дерево зі збереженою кореневою системою знову повертають до лісу.