Головний лікар Тернополя закликав зголошуватись у медичні волонтери

Загроза, яку несе коронавірус, є катастрофічною. Тому громада має об’єднатися, щоб мінімізувати поширення епідемії. А для цього найперше треба потурбуватися про здоров’я та безпеку лікарів та медичних працівників. У цьому переконаний головний медик Тернополя Василь Даньчак, який оприлюднив відповідне звернення.
Як мають діяти тернополяни
У своєму зверненні головний медик міста попереджає тернополян про небезпеку від вірусу COVID-19 та, як убезпечити себе та близьких.
«Я заявляю це як лікар і як управлінець. Досвід інших країн показує: маємо діяти на випередження і не чекати спалаху і великої кількості хворих та смертей. Тому найважливіша рекомендація – це карантин і самоізоляція. Часто мийте руки з милом, користуйтеся дезінфектором і дотримуйтеся «соціальної відстані» у громадських місцях. Якщо ви відчуваєте навіть легкі симптоми захворювання, самоізолюйтеся і телефонуйте своєму сімейному лікарю. Не йдіть у поліклініку самостійно, не виходьте з дому. Так ви збережете життя як собі, так і своїм близьким і рідним, особливо батькам», – заявив Василь Даньчак.
Захист лікарів та медичних працівників
Зважаючи на складну ситуацію, головний медик Тернополя розповів про засоби, які реалізовуються для захисту медичних працівників, які зараз перебувають на «передовій» боротьби з коронавірусом.
«Міська рада додатково профінансувала засоби захисту для медиків. За ініціативи міського голови Тернополя Сергія Надала закупили тести на виявлення коронавірусу і додатково закуплять 20 апаратів штучної вентиляції легень. Сьогодні у групі ризику медики. Вони – на передовій у боротьбі з коронавірусом. Тому прошу вас без крайньої необхідності приходити у поліклініку. Якщо вам потрібна консультація – телефонуйте лікарю», – підкреслив Василь Даньчак.
Записуємося у волонтери
Відділ охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради також запропонував всім, хто має медичну освіту, записуватися у медичні волонтери. Це стосується усіх студентів-медиків та медичних працівників, які не працюють за спеціальністю, але можуть надавати кваліфіковану допомогу. Така самоорганізація завжди була притаманна тернополянам, особливо у складні часи.
«Як тільки у Тернополі виявлять перші випадки коронавірусу, я закликаю до спільної роботи та волонтерства усіх людей з медичною освітою, зокрема студентів-медиків та медпрацівників», – закликав Василь Даньчак.
Усі, хто має медичну освіту та хочуть стати волонтером на час поширення коронавірусу, можуть звертатися за телефоном 52-56-96.
Також Тернопільська міська рада оголосила про створення потенційної бази волонтерів на період дії карантину у зв’язку із попередження поширення COVID – 19 на території міста. Зареєструватися у базі можна з 18 березня.
Для того, щоб стати волонтером необхідно перейти за посиланням  https://bitly.su/5toeBR5 та заповнити форму.
Нагадуємо усім тернополянам, що у разі підозри на коронавірусну інфекцію, варто звертатися «гарячу лінію» оперативного штабу – 098 441 59 81.