Головна Новини Головна санітарна лікарка області: «Чортків лідирує із захворюваності на COVID-19»

Головна санітарна лікарка області: «Чортків лідирує із захворюваності на COVID-19»

У черговому (вже -надцятому за період пандемії) інтерв’ю з очільницею галузі обласного рівня окреслилось багато меседжів. Про все – жорстко й правдиво – далі. Хоча власне ця розмова має особливу позначку: рік пандемії, пише Чортків Сіті. Перший. Чи ж останній?

Автор: Фото з відкритих джерел

Побито рекорд зі смертності. Контингент померлих дедалі молодшає

– Говоримо не про календарний рік, а рік, прожитий в «ковіді», – відразу наголошує моя візаві. Конкретизує: – Тому що якраз 20 березня 2020 року було зареєстровано перший випадок зараження коронавірусною інфекцією в нашій області, він же й закінчився летально. Чим можна охарактеризувати цей рік? Перш за все, що впродовж нього зареєстровано 29 спалахів «ковіду». Це – більше як по два спалахи на місяць. За період спостереження в нас померло 652 людей. За 2020-й – 460, а за період 2021-го – вже 192. Це є один з показників, що свідчить про значне погіршення епідситуації по захворюваності на COVID-19. І бачимо щоденний приріст у процентному відношенні. Хворіє набагато більше людей, ніж хворіло у першу чи другу хвилю. І це спостерігається на кожній адміністративній території (колишніх районах). Практично із 21-ї лише на чотирьох немає росту захворюваності. Це колишні Бучацький, Зборівський, Лановецький та Підгаєцький райони. На всіх інших, в тому числі і в містах обласного значення, маємо приріст. Найвищий рівень захворюваності, на жаль для мене, – в моєму рідному Чорткові та Чортківському районі. Якщо середня захворюваність в області складає 437,9 на 100 тис. населення, то в Чорткові – аж 761,1 та в районі – 778,4.

Автор: Фото з відкритих джерел

– Кажуть, що й перебіг захворювання поважчав.

– Так, справді. Значно зріс рівень госпіталізації і завантаженість ліжок хворими на COVID-19. Щодня ми реєструємо значну кількість летальних випадків. До того ж, вони «помолодшали»: вмирають люди віком від 40 до 55 років, тобто доволі молоді, часто – без супутніх захворювань. Це насторожує. І вже на сьогодні (ми розмовляли 16 березня – Авт.) у нас зареєстровано 14 летальних випадків. Такої кількості смертей протягом доби не було жодного разу за весь період спостереження – за цілий рік. Найбільше було семеро, тепер маємо різкий ріст – удвічі. Ті, хто надходять на госпіталізацію, практично всі відразу потребують кисневої підтримки. Тобто аж 98 відсотків.

Автор: Фото з відкритих джерел

Як «британський» вірус активізує свій оригінал

– А як щодо отих ошелешуючих новітніх штамів? І що таке «вірулентність» та «контагіозність»? Прокоментуйте, будь ласка, ці терміни, що все частіше з’являються у зведеннях.

– Вірулентність – це хвороботворчість вірусу, здатність заражати, викликати захворювання. А контагіозність – здатність поширюватися. Ми бачимо, що зараз клінічна картина цілком відрізняється від тієї, що була в першу хвилю, на початку пандемії. Тоді спостерігалися значно легші випадки, було багато безсимптомних. І один хворий не давав так багато контактів. Зараз вірус став більш агресивний, протягом року він мутував, здобув нові властивості. Тому й спостерігається швидке поширення, важча клінічна картина, важче завершення хвороби. Це й летальні випадки, і триває захворювання набагато довше, до того ж – у більш важких формах.

Автор: Фото з відкритих джерел

– Чи маємо ми «британський» штам «ковіду»?

– Стверджувати, що він циркулює на території Тернопільської області, поки що не можемо. Але розуміємо, що міграція населення достатньо масштабна: люди приїжджають і з Великої Британії, і з інших країн, де є цей вірус. Тому мутуючий вірус надає властивостей тому, що циркулює тут. Звідси й така клінічна картина.

Автор: Фото з відкритих джерел

Повторні інфікування – в анфас та профіль

– А ось повторні інфікування – вони теж почастішали, так? І що цьому сприяє?

– Так, почастішали. У попередніх своїх коментарях я говорила про 69 випадків повторного захворювання на COVID-19. Сьогодні ми констатуємо 75 таких випадків. У нас в області зареєстровано 72 випадки двократного захворювання – тобто вдруге. І три випадки трикратного. Значну частину серед вказаних контингентів тих, що захворіли повторно, складають медики: їх 19 випадків. Це й не дивно: ризик потенційного інфікування у них дуже високий. Також – онкохворі: їх зареєстровано вісім випадків. Це теж група ризику – через занижений або ж взагалі відсутній імунітет. Ну, й наростання ступеня важкості при наступному захворюванні складає 46 випадків з тих 75-ти, це – 61,3 відсотка. У тому числі два випадки завершилися летально. В основному повторні захворювання зареєстровані в часових проміжках від 2,5 до чотирьох місяців.

Автор: Фото з відкритих джерел

Щеплення – болюча актуалітика

– Оксано Тимофіївно, вакцинація – мегапопулярна сьогодні тема – це й Ваша прерогатива чи суто лікувальної медицини?

– Ну чому? Я ж лікар-епідеміолог, а епідеміологи завжди займались щепленнями. І ми завжди були пропагандистами цієї процедури. В області зараз щеплено понад чотири тисячі осіб. І насамперед це – медики. Дозволено щепити і громадських діячів, лідерів думок, щепили й священників, тому що вони контактують з великими масами населення і як самі належать до групи ризику, так і можуть поширювати інфекцію. Я особисто є прихильницею вакцинації, наш колектив вакцинувався одним з перших. Активно пропагуємо щеплення і просимо людей не ігнорувати необхідність вакцинації. Бо, якщо нехтуватимемо засобами захисту, які пропагують медики, говоритимемо про те, що вакцинація не дає ніякого ефекту, хворітимемо і поширюватимемо захворювання, то пандемію не поборемо ніколи.

Автор: Фото з відкритих джерел

– Ми з Вами традиційно зазираємо в подальші прогнози.

– Пригадаймо наше попереднє інтерв’ю: я тоді говорила, що наступна «ковідна» хвиля настане в кінці лютого – на початку березня. Так і сталося. Якщо ще є люди, які не вірять в існування коронавірусу, то хоча б співставляйте озвучені медиками передбачення і спостерігайте: про що говоримо – те й справджується. Отже, це – зовсім не байка. Це називається епідпрогнозами.

Автор: Фото з відкритих джерел