Головна Новини Голови сіл з Чернівеччини переймали досвід Великогаївської громади

Голови сіл з Чернівеччини переймали досвід Великогаївської громади

Реформа децентралізації впевнено крокує країною. Як свідчить статистика, в державі залишилось не так багато міст і сіл, котрі ще не виявили бажання об’єднатися у міцні об’єднані територіальні громади. Є й такі, що створили ОТГ ще зовсім недавно і не до кінця розуміють плюсів і мінусів такого об’єднання. Тому представники різних громад їздять один до одного в гості, щоб поділитися досвідом, запитати поради, налагодити тісні дружні стосунки.

Так, 25 липня у Великогаївську об’єднану територіальну громаду завітали голови та заступники об’єднаних територіальних громад Чернівецької області. Окрім цього, в ОТГ провели прес-тур журналістів Тернопільської області. Захід відбувся в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Голова Великогаївської ОТГ Олег Кохман радо зустрів гостей та розповів про основні здобутки громади за останні роки. Найперше, чернівчанам показали так званий  «Центр безпеки», що розташований у селі Товстолуг. Там в одному великому приміщенні комфортно розмістилися  офіс старости, ФАП та поліцейська станція. Таким чином, каже голова, громада економить гроші на обслуговування додаткових приміщень. І найголовніше – це дуже комфортно для людей.

Опісля Олег Андрійович провів екскурсію Великим Гаями. Показав реконструйований адміністративний будинок. Гості оглянули  нову амбулаторію загальної практики сімейної медицини, котра вже на  завершальній  стадії ремонту.  Побували і в оновлених класах опорної школи та у затишному  дитячому садочку “Країна дитинства”. Гості із Чернівеччини мали нагоду ознайомитися з роботою добровільної пожежної команди.

Олег Андрійович відверто розповідав як про здобутки, так і про труднощі. На початках було дуже не просто. Та й тепер не легше. Однак переконаний, що заручившись підтримкою команди ентузіастів, людей, котрі живуть своєю роботою, котрі завжди готові до змін, вони разом ладні звернути гори.

Голова Мамаївської ОТГ Чернівецької області Наталя Катрук була чи не найактивнішим слухачем. Жінка каже, вони об’єдналися зовсім недавно і їм важко уявити, що за короткий час можна добитися такого рівня, як у Великогаївській  громаді.

«Ми знали, що відвідаємо громаду, котра розташована близько до обласного центру. Однак, повірте, й уявлення не мали, що тут такий рівень, такий розмах, – емоційно поділилася пані Наталя. – Ми  вражені  тим, як люди уміють господарювати, самоорганізуватися, працювати командою.  У нас склалося враження, що ця громада не живе в Україні, і не має таких проблем, як у нас. Адже усе зроблене на колосальному рівні.  Вкотре переконалися у твердженні, що ті громади, котрі об’єдналися на початку запровадження реформи децентралізації, значно успішніші від тих, хто довго зважував».

Голова розповіла, що їхня громада об’єдналася у жовтні минулого року. Її унікальність полягає у тому, що селище міського типу приєдналося до села. Правда, через це тривалий час виникали певні непорозуміння. Пані Наталя каже, що почерпнула з розповідей Великогаївського голови дуже багато цікавого.

«Я побачила, що Великогаївська громада – це одна велика сім’я. Голова громади, як голова родини, намагається докласти усіх зусиль, щоб родичам жилось добре. Десь зекономити, десь,  можливо, схитрити. Це дуже правильно. Приміром, якщо взяти будівництво того чи іншого об’єкта. Вони не використовували перших ліпших підрядників. А не полінувалися, поспілкувалися з кількома і тоді вже зробили для себе висновки, з якими їм краще працювати.

Окрім цього ми на власні очі бачили як налагоджена інфраструктура, у якому стані дороги. Це вражає! По доброму заздримо, як їм вдається налагоджувати співпрацю із районною та обласною владою. У Великогаївської громади є чого навчитися».

Олег Кохман каже, що роботи ще дуже багато. Однак імпонує те, що люди нарешті повірили – можна жити краще.