Головна Новини Голова Тернопільської ОДА пообіцяв збудувати сміттєпереробний комплекс

Голова Тернопільської ОДА пообіцяв збудувати сміттєпереробний комплекс

На Тернопільщині знову заговорили про необхідність терміново вирішувати проблему з Малашівським сміттєзвалищем, забороненим екологами для експлуатації ще в…1997-му, бо воно розташоване в другому поясі зони санітарної охорони водозабору, звідки постачають питну воду для обласного центру.

Вiдтодi сміття там тільки накопичувалося, і час від часу виникали то масові протести та скандали (десять років тому жителі прилеглого села, приміром, надовго перекрили заїзд сміттєвозам, через що обласний центр потопав у відходах), то все нові пропозиції та ідеї, що робити з полігоном, пише Україна Молода.

Цього разу тему «екологічної бомби уповільненої дії», як охрестили звалище журналісти, порушили під час перебування в області з робочим візитом міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака.

Очільник міністерства, до речі, повідомив, що впродовж останніх 25 років в Україні не приймали жодних стратегічних рішень для вирішення проблеми з утилізацією відходів, тим часом ця проблема лише загострювалася.

На брифінгу за участю чиновника високого рангу представники ЗМІ вкотре почули, що влада вирішить проблему найбільшого на Тернопільщині сміттєзвалища в найкоротші строки, збудувавши там сміттєпереробний комплекс.

Про це заявив голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, зазначивши, що вiн особисто вже підписав розпорядження про виділення 14,5 гектара землі для будівництва такого комплексу.

Що ж, дуже хочеться вірити, хоча від моменту виділення землі до запуску готового об’єкта може минути ще багато часу. Проте в області вистачає й інших серйозних проблем із сміттям.

Так, тільки, згідно з офіційними документами, на території Тернопільщини на сьогодні є 740 стихійних сміттєзвалищ, фактично ж вони є майже біля кожного населеного пункту.

За словами голови облдержадміністрації, всі вони мають бути ліквідовані, натомість сміття має потрапляти винятково на належно облаштовані та сертифіковані полігони.

«Ми напрацювали стратегію, яка передбачає створення щонайменше чотирьох округів утилізації сміття, — сказав Степан Барна. — Вже на цей момент з обласного бю­джету виділено 1,6 мільйона гривень на проведення аудиту розміщення та обсягу твердих побутових відходів».

У результаті заплановано спорудити й запустити в експлуатацію чотири сміттєпереробнi комплекси — в Тернополі та райцентрах Чортків, Бережани й Кременець.

Світлана Мичко