Головна Новини Голова лановецької РДА розпорядився боротися з жуком

Голова лановецької РДА розпорядився боротися з жуком

В 2017 році державними фітосанітарними інспекторами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільської області проводилося обстеження посівів кукурудзи в сільськогосподарських господарствах на виявлення небезпечного регульованого шкідливого організму – західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte). Обстеження проводилося за допомогою жовтих феромонних пасток. За результатами фітосанітарної експертизи Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» даних феромонних пасток, виявлено імаго карантинного шкідника – західного кукурудзяного жука на полі ПП «Прогрес-К» в селі Краснолука, Лановецького району.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 06.09.2017 року затверджено заходи з локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму, які є обов’язковими для виконання землекористувачами та землевласниками.

Західний кукурудзяний жук – небезпечний шкідник кукурудзи, який віднесений до переліку карантинних шкідників України. Шкодять як жуки, так і личинки. Личинки живляться корінням кукурудзи, що призводить до зменшення кореневої маси, поганого розвитку коріння і ураження його гнилями, які надають йому бурого забарвлення. Ослаблені рослини стають сприйнятливішими до різних захворювань, за рахунок того, що жуки та личинки являються переносниками різноманітних збудників захворювань кукурудзи: грибкових, бактеріальних, вірусних. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». Найбільша шкодочинність західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи значно зростає щільність популяції цього шкідника. Жуки живляться пилком, маточними стовпчиками, незрілими зернами, листям кукурудзи. Крім цього, жуки можуть живитися пилком інших рослин з родини гарбузових, бобових, злакових, складноцвітих. Пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя, іноді обгризають молоді качани. При живленні жуків на генеративних органах зменшується кількість зерен у качані, внаслідок чого знижується врожайність.