Головна Новини Голова Байковецької громади Анатолій Кулик: «Хто не вірить у територіальну реформу –...

Голова Байковецької громади Анатолій Кулик: «Хто не вірить у територіальну реформу – приїжджайте до нас!»

Байковецька територіальна громада, що об’єднала села Дубівці, Стегниківці, Лозова, Курники, Шляхтинці і Гаї Гречинські – яскравий приклад успіху реформи децентралізації. Адже, спостерігаючи за щоденними позитивними змінами у цих населених пунктах, стати частиною громади хочуть навіть села з інших районів.

Так, за словами голови громади Анатолія Кулика, до нього зверталися окремі сільські голови зі Збаразького району та чимало голів сіл Тернопільського району, котрі територіально віддалені від Байківців.

«Якщо перед об’єднанням скептики говорили, що децентралізація – це новий метод комунізації, мовляв, у селах зникнуть школи і ФАПи, а багато-хто і зовсім не розумів суті даної реформи, то сьогодні ситуація кардинально змінилася. Люди переконалися, що об’єднання – це не чергова мильна бульбашка, а реальний шлях підвищити комфорт життя та зберегти село. Тим паче, що ми самодостатні, бо маємо на території громади підприємство ТОВ «СЕ «Борднетце-Україна». А це – сотні робочих місць та основа нашого бюджету», – розповів Анатолій Кулик.

Він пояснив, що внаслідок децентралізації крім фінансової підтримки держави податки, які раніше сплачувалися до центрального бюджету тепер залишаються на місцях. Відтак у порівнянні з 7 млн грн власних коштів у 2015 році, біля 50 млн грн громада отримає цьогоріч.

На освітню галузь виділено понад 4 млн грн
«Крім того, ми отримали понад 4 млн грн освітньої субвенції. Більша частина цих коштів вже освоєна. Відтак встановлено централізоване опалення в Стегниківській ЗОШ, замінено тут електромережу, впорядковано в початковій школі вбиральні, зроблене водовідведення. В НВК “Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ”, яка є опорною в громаді, закупили спортивне обладнання для фізкультури, реконструюємо їдальню, плануємо придбати електричні конвектори для додаткового обігріву приміщення, електроплиту для приготування гарячих обідів. Також наразі триває тендер на закупівлю шкільного автобуса для цієї школи. До кінця року хочемо ще закупити обладнання для кабінетів біології та іноземних мов і облаштувати бруківкою подвір’я школи. Ремонтуємо покрівлю Шляхтинецької школи. В Дубівецькій школі замінили старі вікна на металопластикові, планується заміна підлоги в спортзалі. За кошти державної субвенції на розвиток інфраструктури замінили дах та утеплили фасад Байковецької ЗОШ»,- розповів голова громади.

За його словами, також запроваджено реєстраційний центр, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, створено своє управління освіти, відділ культури, який охоплює діяльність усіх клубних закладів сіл громади.

«Наші будинки культури не занепадають, як у багатьох селах, адже в кожному – нова апаратура, яка дозволяє якісно проводити розважальні заходи для жителів нашої громади», – розповів Анатолій Кулик.

У кожному селі громади є ФАПи,а в Байківцях –безкоштовний стоматкабінет
Він зазначив, що фельдшерсько-акушерські пункти (ФАПи) є у кожному населеному пункті територіальної громади і повністю забезпечені медикаментами першої необхідності. А подекуди – і дороговартісним обладнанням: «Шляхтинецька амбулаторія загальної практики сімейної медицини перейшла на новий рівень якості й оперативності обслуговування пацієнтів – тут презентували біохімічний аналізатор крові, призначений для обслуговування мешканців Байковецької об’єднаної територіальної громади. Його вартість – 180 тис. грн, крім того, на 30 тис. грн. було закуплено хімічних реактивів. Також після об’єднання відкрилось два стоматологічні кабінети, де лікування і хірургічні втручання – за кошт громади.

Нові дороги, зупинки, дитячі майданчики та ліхтарі
«На будівництво внутрішніх доріг ми виділили 8 млн грн. Нині від крайнього села громади до Байківців повністю відновлена дорога. Крім того, ми запустили новий маршрут Дубівці- Байківці, який забезпечує доїзд людей до центральної садиби. Також відновили одну з найгірших доріг у Стегниківцях. Через жахливий стан дороги сюди не хотів їздити навіть громадський транспорт», – наголосив Анатолій Кулик.

Він розповів, що об’єднання дало можливість встановити у кожному селі громади по 1, а подекуди і 2 дитячі майданчики, нові автобусні зупинки, освітити Гаї Гречинські, газифікувати вулицю Б. Хмельницького у Шляхтинцях та відкрити поліцейську станцію у Байківцях.

«Хай там що говорять про територіальну реформу, але жителі нашої громади переконалися на власному досвіді, що децентралізація працює. І, як показав досвід, не центральна садиба, а віддалені від неї села отримують найбільше коштів. А це, у свою чергу, дозволяє зрівняти рівень життя у них та у центрі громади, – підкреслив Анатолій Кулик. – Ті, хто свого часу боялись реформи, сьогодні побачили, що позитивні зміни є,а хто не вірить цьому до сьогодні – приїжджайте до Байковецької громади і самі переконаєтесь!»

Зроблено у 2015-2016 роках

У планах до кінця 2016 року

-Поточний та капітальний ремонт доріг та вулиць у населених пунктах громади;

– Капітальний ремонт даху будинку культури в с. Лозова;

– Впровадження енергозберігаючих заходів у загальноосвітній школі I-II ступенів по вул.Січових Стрільців, 12 в с. Байківці (Капітальний ремонт даху школи та утеплення фасадів);

– Поточні роботи по ремонту приміщень в школах

-Будівництво вулиці Русанівська в с.Байківці Тернопільської області (тротуари);

– Будівництво вуличного освітлення в с. Гаї-Гречинські;

– Відкриття дитячого садочка в с.Дубівці;

– Поточний ремонт приміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини с.Шляхтинці.

– Капітальний ремонт ділянки вулиці Б.Хмельницького в с.Шляхтинці Тернопільського району Тернопільської області;

-Будівництво повітряних ліній електропередач ізольованих 10/0,4 кВ(Плі-10/0,4 кВ) за адресою : с.Байківці, масив Сонячний-Б Тернопільського району;

-Капітальний ремонт даху будинку культури с. Лозова;

– Розробка генеральних планів с.Стегниківці, с.Дубівці, с.Шляхтинці;

– Виготовити проектну документацію по капітальному будівництву та ремонту вулиць та доріг місцевого значення;

– Встановити дитячі майданчики та зупинки у тих населених пунктах громади, де їх ще немає.