Головна Новини Гобелен майстрині з Тернопільщини – серед переможців виставки художнього текстилю в Китаї

Гобелен майстрині з Тернопільщини – серед переможців виставки художнього текстилю в Китаї

Гобелен майстрині з Тернопільщини Тетяни Витягловської – серед переможців 11 виставки художнього текстилю “Від Лозанни до Пекіна”. Ця виставка відбулася у Пекіні в Китаї, розповіла мисткиня.

За її словами, серед експонатів – майже 300 робіт, які журі обрали з тисячі. Фото своїх творів присилали художники з понад пів сотні країн. Із України таких майстрів було двоє, але лише робота Тетяни Витягловської потрапила на міжнародну експозицію, повідомляє Суспільне. На виставку мисткиня відправляла фото та відео гобелена. А сама робота знаходиться в майстерні сім’ї Витягловських.

Мисткиня розповідає, темою виставки були “Симбіоз і співіснування” як символ об’єднання усіх народів однією проблемою – пандемією коронавірусу. Тема виставки символізує єднання людей через мистецтво.

Тетяна Витягловська

Майстриня каже, створила гобелен 3 роки тому. Виконувала цю роботу майже 3 місяці:

“Робота ділиться на 3 частини двома вертикальними лініями. Перша – це зона світла, тобто світло – це до чого ми прагнемо. Крайня частина – тінь. Це та територія, де знаходяться люди, які прагнуть кращого, світлішого. І середня частина роботи – це частина переходу від тіні до світла”.

Тетяна Витягловська

Тетяна Витягловська зазвичай працює над гобеленами вночі, розповідає її чоловік – живописець і майстер дерев’яних скульптур Михайло. За його словами, інколи вони обоє радяться щодо своєї творчості, наприклад, про композицію, колір чи фактуру виробів.

“Минулого року у нас була велика персональна виставка в Києві у центральних залах Спілки художників України. Там були представлені понад 100 робіт – гобелен і моя скульптура така моя. І до цієї виставки був виданий каталог, куди увійшло так само 100 робіт”, – розповів Михайло Витягловський.

Михайло Витягловський

Тетяна Витягловська каже, куратор цієї виставки запросив її на свою наступну виставку до Пекіну “Лін Ле Ченг та його друзі”, яка триватиме до травня. Чи вдасться поїхати – поки що не відомо, через карантин.

За словами жінки, у її доробку близько 200 робіт. Гобелени мисткині експонувалися на обласних, всеукраїнських, республіканських і міжнародних виставках. Персональні виставки були в Тернополі, Львові, Києві та Чикаго.

Виставку “Від Лозанни до Пекіна” організували представники Академії дизайну та мистецтва міста Ціньхуа і спілки ремесл Китаю.

Читають також: Учениця з Бережан виграла вокальний конкурс