Головна Новини Героїчна історія Кордишева з бандерівської скрині

Героїчна історія Кордишева з бандерівської скрині

Кордишів – село, в якому у таємному місці сільської церкви виявили унікальну знахідку в історії боротьби Української Повстанської Армії 1943-1952 років і пізнішого часу – дві повстанські криївки.

Історичні артефакти, безцінні оригінальні документи, які знаходилися у бандерівській скрині, за влучним висловом сучасного українського письменника Василя Шкляра, лягли в основу фундаментального історичного дослідження героїчної сторінки кордишівської історії – «Бандерівська скриня. Архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині», пише Шумськ Інфо

На презентацію видання у рідне село прибули його «батьки», уродженці Кордишева: начальник обласного управління культури та туризму Тернопільської ОДА Григорій Шергей, науковець Анатолій Лукащук, а також керівник Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток історичної спадщини Марина Ягодинська; наукові співробітники Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

Григорій Шергей розповів учасникам презентації історію відкриття двох повстанських схронів, ідею та хід написання наукової праці, яка лягла в основу інформаційно насиченої книги.

Василь Лукащук детально змалював хід національно-визвольної війни УПА з німецькими окупантами та російськими зайдами у селах Кордишівської округи, зупинився на персоналіях уродженців  Кордишів та тодішніх Голибіс.

У своїх наукових дослідженнях він використав матеріали кримінальних справ, порушених проти односельців – учасників ОУН-УПА, із розсекречених архівів КДБ. Кордишівляни та гості села мали нагоду ознайомитися з реліквіями, які стали б окрасою провідних музеїв України. Науковці обласного музею захоплююче розповіли про хід, деталі виявлення повстанських криївок, а також про обмундирування вояків УПА, їхнє озброєння.

Правнучка поетеси-повстанки Ганни Ткачук Христинка Гук продекламувала вірші своєї прабабусі, а син повстанця, автор 40 книг, письменник Степан Бабій, розповів про написання чергової книги, у якій також йдеться про 37 загиблих односельців – вояків УПА – з його рідного села Голибіси (тепер – Мирове).

До присутніх звернулися настоятель кордишівського храму о.Василь Гнатів, заступник Шумського міського голови Ярослав Бойко.

Опісля презентація книги відбулася у Шумській центральній бібліотеці.