Головна Новини Герой Небесної сотні з Тернопільщини мріяв стати священником і мати трьох дітей

Герой Небесної сотні з Тернопільщини мріяв стати священником і мати трьох дітей

Василь Мойсей народився на Тернопільщині, та багато років прожив у селі Ківерці на Волині. Там живе і його брат – Роман.

“Хотів трьох дітей мати: одне за тата, одне за маму і третє дитя для України”, – мрією загиблого Героя Небесної Сотні Василя Мойсея поділився його брат Роман Мойсей, пише Україна молода

Це йому довелося їхати до Києва, аби опізнати тіло Василя у морзі. Мав також вибрати фотографію, щоб показати людям, яким був його брат.

Зупинився на світлині з Італії: Василь їздив туди провідати маму. І вона, й рідна сестра Василя, які давно жили і працювали в Італії, кликали його до себе. Але хлопець відповідав, що його Батьківщина його тут, в Україні.

Роман каже, коли приїхав до моргу, брат усміхався так само щиро і широко, як на фото. Тільки очі його вже були заплющені.

Студент-свободівець Василь Мойсей приїхав на Майдан з Волині у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року. Як завжди – з кращим другом Сепаном Стецьковичем. Вони поспіхом записалися у Волинську січ. Це була резервна сотня, яка завжди була на передовій.

20 лютого Степан пішов на Інститутську раніше. Він зупинився біля Жовтневого палацу та бачив, як п’ятеро бійців зі щитами піднімалися вгору. Буквально за секунду четверо впали на землю. Серед них – і Василь.

Того дня Василь Мойсей одягнув цивільний бронежилет. Та він не врятував життя Герою.  Снайпер цілився йому в груди і куля потрапила у кровоносну судину.

Брат загиблого Героя пригадує, як в дитинстві вони з Василем Василь гралися у бандитів і лякали сусідів. Та то були лише ігри. Він досі не може зрозуміти, як можна було стріляли в живих людей.

Роман Мойсей додає, Василь був таким гарним, що дівчата не могли пройти повз. Однак парубок так і загинув неодруженим. Натомість віддав своє життя за державу. І це варто пам’ятати.
Василь вивчав соціальні комунікації в університеті “Україна” в Луцьку. У 2014 був на 4 курсі. Та хотів стати священиком.

Яким був Василь Мойсей? У рамках проекту “Характери гідності” згадками про нього поділився брат – Роман. Відео до роковин тих подій зняли спільно Національний музей Революції Гідності та організація “Родина Героїв Небесної Сотні”.