Головна Новини Геніального художника з Тернопільщини привітав Президент України

Геніального художника з Тернопільщини привітав Президент України

Сьогодні, 12 травня, 86 років виповнилось геніальному художнику сучасності, який родом з Лановеччини, Івану Марчуку.

Постать Івана Марчука є однією зі знакових в сучасному українському мистецтві. Художник створив власний унікальний абстрактний стиль «пльонталізм». Його полотнами захоплюється увесь світ, а твори експонуються у найкращих музеях світу та високо цінуються колекціонерами.

За версією британської газети «The Daily Telegraph», Іван Марчук входить до рейтингу 100 геніїв сучасності, пишуть Тернополяни.

З днем народження народного художника України привітав президент Володимир Зеленський.

«Для героїчного українського народу Ви стали прикладом людини і митця, для якого обов’язковою умовою життя і творчості є свобода, за яку треба стояти до кінця. Ваші картини – мистецька візитівка нашої держави у світі. Цілковито присвятивши себе образотворчому мистецтву, Ви по праву стали Національною легендою України», – зазначив у листі Володимир Зеленський.

Нагадаємо, Іван Марчук народився на Тернопільщині у селі Москалівка в родині ткача. Після закінчення семирічної школи навчався у Львівському училищі прикладного мистецтва імені Івана Труша у відділ декоративного розпису, де здобував освіту з 1951 до 1956 року.

Також навчання у відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва, закінчив його 1965 року. З 1965 до 1968 року працював у Інституті надтвердих матеріалів НАН України, з 1968 до 1984 років – працював на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва. З 1984 року присвятив життя творчості. Живе і працює у Києві.

Творчість народного художника України Івана Марчука має шалений попит серед вітчизняних та іноземних колекціонерів. Минулого року він став найдорожчим аукціонним художником серед українських митців, чиї роботи були продані за найбільшу суму.

marchuk_zelenskii.jpg