Головна Новини Галицький камерний оркестр готує для тернополян новорічний музичний подарунок

Галицький камерний оркестр готує для тернополян новорічний музичний подарунок

Як би не дивно це було констатувати, але так сталося, що останні десять років Муніципальний Галицький камерний оркестр 25 грудня проводив на сцені. Саме цього дня, незважаючи на офіційні дати вихідних чи робочих днів, колектив дарував слухачам новорічно-різдвяну програму, вплітаючи свій музичних голос у потужний всесвітній хор, який славить Різдво.

І різдвяне вітання «Merry Christmas» чи то «Щасливого Різдва», яке кришталевим дзвіночком видзвонює у цей час в різних країнах світу, поздоровляючи, підтримуючи, звеселяючи, надаючи оптимізму та радості, звучало, за традицією, і в Тернополі, під час концерту Галицького камерного.Назви програм, звичайно, варіювалися. Це були і «Музика Різдва», і «Різдвяні мелодії», і «Дарунки Різдва», і «Вечір новорічної та різдвяної музики»… Дуже різними були і самі концерти. Художній керівник і диригент Галицького камерного, народний артист України Василь Феленчак завжди намагався зробити їх особливими і неповторними.

У якійсь маестро додавав джазових ноток і там звучав Лерой Андерсен, десь вирішував зробити акцент на новорічних естрадних хітах, і лунали популярні пісні, як «Нехай іде сніг», «Щасливого Нового року», «Я бачив, як мама цілувала Санта Клауса» або «Це найчудовіший час у році», то робив акцент на новорічний кіномузиці і включав до програми саундтреки із відомих фільмів, як, скажімо, із «Один вдома», то мав настрій на класику, і тоді у залі на ритм «раз-два-три» кружляв вальс із оперети «Летюча Миша», балетів «Лускунчик» чи «Спляча красуня».

Але обов’язковими складовими кожного з таких концертів були ніжна та тепла і щемлива «Тиха ніч» Грубера, рідні й близькі серцю галицькі колядки і неймовірний «Щедрик» Леонтовича, який, не звертаючи уваги на кордони та континенти, зараз лине світом як «Carol of the bell», роблячи його затишнішим, ближчим та святковішим для всіх.Цього року через карантинні обмеження концерт із живим спілкуванням з публікою, безпосередньою присутністю глядачів у залі не проводили. Однак «Щедрик» і «Тиха ніч» у виконанні Муніципального Галицького камерного оркестру і цьогоріч все одно обов’язково звучатиме – у відеозапису, який вже зробили артисти.

Зовсім скоро, у новорічні дні, таку музичну відеозамальовку з кількох творів європейської новорічної музики можна буде побачити на тернопільських каналах телебачення, на ютуб-каналі в Інтернеті та і, цілком можливо, навіть на центральному міському екрані на Театральному майдані. Адже свято все одно залишається святом, незважаючи на жодні інфекції чи карантини, і музика є його обов’язковою складовою, адже створює настрій, надає натхнення, приносить радість і позитивні емоції.

Олена Лайко, Galitsky Kamerniy Orkestr