Головна Новини «Галицька дефіляда» пригощатиме рекордним тортом, вудженим м’ясом і дикоросами

«Галицька дефіляда» пригощатиме рекордним тортом, вудженим м’ясом і дикоросами

Шостий етно-гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда» відбудеться у Тернополі 2-4 червня. Пройде він на території парку імені Тараса Шевченка. Місцеві ресторатори презентують відвідувачам страви із диких рослин та один із місцевих давніх спеціалітетів. Особливістю заходу стане черговий кулінарний рекорд – цього разу солодкий.

«На фестивалі буде декілька родзинок, – розповів ресторатор Олег Макогін, один з організаторів. – Оскільки відбуватиметься він на Зелені свята, то будемо прикрашати свої локації всілякою зелениною, крім того в оздобленні локацій використаємо традиційний вишиваний орнамент нашого регіону. Будуть розваги, конкурси, музична, дитяча програми. Головною буде кулінарна складова, в тому числі, виготовлення стометрового торту. Робимо його разом із компанією Блажевських. Два роки тому ми вже працювали з ними – робили рекордний торт площею 15 метрів квадратних у вигляді карти Тернопілля. Цього року робимо найдовший торт в Україні, який називається «Вишиванка». Це наш традиційний солодкий виріб, можемо зустріти цей торт на весіллях, святкуваннях різних. Попередній рекорд був встановлений у Львові нещодавно – їхній торт мав 16 метрів квадратний, а ми плануємо зробити на 20 метрів квадратних. Після фіксування рекорду всі бажаючі зможуть його безкоштовно скуштувати.».

За задумом організаторів це буде не просто рекорд, а виріб який має стати місцевим солодким спеціалітетом, як наприклад, торт «Київський». Тобто те, що можна буде купити у Тернополі і забрати із собою як гостинець додому. Після презентації на фестивалі «Вишиванку» можна буде придбати у кондитерській Блажевських та у закладах, які входять до Гільдії рестораторів Тернопільщини. Основою торта-рекорду будуть пісочні ванільні коржі з двома видами фруктової начинки – трояндовою і яблучною, збитими білками з грецькими горіхами та натертим шоколадним тістом. За попередніми підрахунками на його приготування знадобиться майже 200 кілограмів борошна, 1500 яєць, більше ста кілограмів повидла, понад 20 кілограмів шоколаду та багато інших інгредієнтів. А ще організатори запевняють, що для приготування не будуть використовувати рослинні жири. Так, для виготовлення вершків на крем уже закупили незбиране молоко у господарстві з яким постійно співпрацює кондитерський дім Блажевських. «Вишиванку» збиратимуть перед публікою, а розпочнеться дійство 3 червня о 16.00. Після оголошення нового рекорду торт поділять на 7500 порцій і роздадуть усім бажаючим.

Та не тільки солодким «рекордом» буде особлива ця «Галицька дефіляда». Має вона й своє гасло: «Українці повертайтеся додому, тернополяни повертайтеся в Тернопіль». Через масовий виїзд жителів нашої області на заробітки в інші країни, багато фірм, підприємств, компаній і виробництв відчувають «кадровий голод». Щоб привернути увагу до цієї проблеми організатори фестивалю й вибрали такий девіз, і відзняли соціальний ролик на цю тему. А безпосередньо на заході працюватиме спеціальна зона, де люди, які шукають роботу зможуть заповнити відповідну анкету і потім з ними зв’яжуться роботодавці. Наприклад, компанія «Авакс Проф» готова взяти на роботу майже сотню працівників. Їм необхідні водії, екскаваторники, бульдозеристи, трактористи та інші фахівці. Керівник компанії Олександр Ярмоленко заначив, що зарплата у них стартує від семи тисяч гривень, а кваліфіковані спеціалісти, які люблять свою справу отримують і 15-20 тисяч. Потрібні працівники й самим рестораторам, у кожного з них є 5-6 вакансій.

Щодо гастрономічної складової, то місцеві ресторатори обіцяють потішити гурманів призабутими наїдками.

«Ми відшукали декілька галицьких рецептів нині забутих і представимо по одній давній страві від ресторану, – розповів Руслан Миронов, співорганізатор фестивалю. – Це притаманна західному регіону вудженина та страви з диких рослин. Також ми по-новому підійшли до оформлення фестивалю., зокрема, відмовляємось від пивних палаток, вздовж всієї алеї буде тіньова зона, оригінальне освітлення, гарні меблі, гарно оформленні торгові місця, постараємось, щоб був екологічний посуд і правильне приготування їжі, тобто ніяких мікрохвильовок і напівфабрикатів, тільки здорова і смачна їжа.».