Головна Новини В школах Тернопільщини вода небезпечна для споживання учнями

В школах Тернопільщини вода небезпечна для споживання учнями

https://realno.te.ua/

https://realno.te.ua/Спеціалісти районих управліннь Держпродспоживслужби спільно з Тернопільською регіональною державною лабораторією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з початку листопада спеціалісти провели моніторинг якості питної води на об’єктах нагляду в Гусятинському, Чортківському, Кременецькому, Шумському, Ланівецькому, Підгаєцькому районах та в м. Тернополі.

За результатами проведених лабораторних досліджень виявлено ряд невідповідностей вимогам нормативних документів, а саме:

Гусятинський район – вода питна в загальноосвітніх школах м. Копичинці, сіл Суходіл, Сидорів, Коцюбинці, Котівка, Гадинківці та НВК с. Жабинці не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за мікробіологічними показниками(виявлено колі-форми). Окрім цього за санітарно-хімічними показниками за вмістом аміаку вода питна не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» в НВК (ЗОШ) м. Копичинці, НВК с. Жабинці та ЗОШ м. Копичинці за вмістом нітратів.
Шумський район – вода питна ЗОШ с. Биківці, водогону с. Дидеркали не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками (виявлено колі-форми).
Кременецький район – вода питна в ліцеї м. Кременець, диспансеру с. Білокриниця не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками (виявлено колі-форми).
Ланівецький район – вода питна в ЗОШ сіл Верещаки, Вербовець, Лапушино, Карнасівка, школи-садку с. Верещаки не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками (виявлено колі-форми).
Окрім цього за санітарно-хімічними показниками за вмістом нітратів вода питна не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 в ЗОШ сіл Верещаки, Вербовець, Карнасівка.

Чортківський район, м. Чортків – вода питна в ЗОШ № 2,5,6,7,8, школи-інтернату, ДНЗ №5 не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками (виявлено колі-форми).
Підгаєцький район – вода питна в гімназії, ДНЗ «Журавлик» та комунального водогону м. Підгайці не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками (виявлено колі-форми).
З метою забезпечення епідемічного благополуччя населення та реалізації заходів, спрямованих на профілактику та зниження рівня інфекційної захворюваності, керуючись ст.7,18,30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94р. № 4004 –ХІІ, ст.9, 36, 43 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» №1645 – ІІІ від 06.04.2000р., ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», всім суб’єктам господарської діяльності управліннями Дежпродспоживслужби вищезгаданих районів запропоновано провести терміновий комплекс заходів, спрямованих на забезпечення якості питної води до відповідності нормативним мікробіологічним вимогам згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».