Головна Новини В частині кісток, знайдених в Чорткові, виявили рештки кульових поранень

В частині кісток, знайдених в Чорткові, виявили рештки кульових поранень

Понад тиждень тому на центральному кладовищі міста Чорткова розпочали підготовчі роботи щодо встановлення меморіального комплексу, приуроченому Чортківській офензиві. І ось, копаючи котлован (розміром 3 х 10), робітники натрапили на людські кістки невідомого поховання.

Не звернувши на це уваги, не проінформувавши відповідні служби, працюючі самовільно вивезли на сміттєзвалище знайдені останки з 15-ти могил,  пише chortkiv.city

Четвертого липня виритий бульдозером котлован мали вже засипати щебенем і залити бетоном. Та, на щастя, свавіллю та нарузі над невідомими могилами вдалося перешкодити Володимиру Мармусу (колишній політв’язень), Володимиру Добрянському (археолог, старший науковий працівник краєзнавчого музею), Івану Вівату (директор міського комунального краєзнавчого музею) та небайдужим громадським активістам, зокрема ГО «Альтернатива-Чортків». Після чого саме Володимир Добрянський взявся за дослідження походження залишків зруйнованих могил.
З цього приводу пан Володимир надав нашим журналістам певне роз’яснення з дослідницької роботи:

– За попереднім дослідженням встановлюю, що рештки 15-ти поховань, малоймовірно, можуть бути цивільними. Про це свідчить: відсутність супроводжуючого за християнськими канонами інвентаря; незначна глибина (1,20-1,70 метрів) захоронення; у деяких кістяках є навіть рештки кульових поранень (кулі стрілецької зброї французького виробництва), а також – знайдені уламки колючого дроту. Згідно з моїми антропологічними обстеженнями поховані – віком 20 – 30 років, а рештки дроту (посилаючись на публікацію журналу «Літопис «Червоної калини», № 11 від 1931 р.) вказують на те, що дубові хрести, які ставилися над могилами, скріплювалися саме ним. Отож, попередньо можна засвідчити, що все знайдене несе воєнний характер поховання. А ще факт: вище знайдених поховань знаходиться могила Володимира Пітушевського (1879 – 1943) – сотника УГА, який у свій час власне заповідав (як розповідав Володимир Мармус) похоронити його біля побратимів. Проте, щоби розставити всі крапки над «і», потрібно провести комплексне дослідження всієї території, на якій планують спорудити меморіал.

На часі правоохоронними органами відкрите кримінальне провадження за фактом наруги над могилами.