Головна Новини В Україні з’явиться нове морське судно “Тернопіль 1540”?

В Україні з’явиться нове морське судно “Тернопіль 1540”?

Тернопільщина військових моряків шанує і дбає про них. Ще на початку 1990-х зародилася співпраця з українським флотом.

До російської агресії 2014 року в складі наших ВМС перебували чотири кораблі, які мали назви населених пунктів Тернопілля, пише Урядовий Кур’єр. У лютому 11 років тому урочисто спустили на воду корвет «Тернопіль». Шефство над ним одразу взяли Тернопільська обласна держадміністрація й Тернопільська міська рада. Тернопільці закупили сучасне навігаційне обладнання, допомагали з продуктами харчування, придбанням побутової техніки, книжок для бібліотеки, іншого необхідного. Навіть випустили, а згодом ще й перевидали книжку «Протичовновий корвет «Тернопіль». На кораблі проходили військову службу вихідці з Тернопільщини.

Раз або двічі на рік тернопільська делегація гостювала в моряків на кораблі. Лише один раз не приїхала — 2014 року, коли Росія окупувала Крим і корвет заблокували в бухті. Тоді завданням стало виведення екіпажу з пів?острова. Тернопіль долучився до цієї операції, надав транспорт, організував програму реабілітації для моряків.

Три роки тому понад 40 моряків і четверо членів їхніх сімей прибули з Криму на Тернопілля на оздоровлення. Із собою привезли прапор ВМС України, який висів на щоглі корабля, і герб. Головні емблеми військового судна вони віддали на тимчасове зберігання Тернополю. Як і прапор, що свого часу місто вручило екіпажу під час отримання корвета. Торік на набережній Тернопільського ставу поставили пам’ятний знак корвету — якір, який привезли самі моряки.

Заступник міського голови Леонід Бицюра називає корвет «Тернопіль» оплотом українського духу. Він не раз очолював тернопільську делегацію в поїздках до військових моряків. Каже, старалися їм надавати не лише матеріальну допомогу. Розуміли: треба подбати й про патріотичне, духовне. Тож на кораблі були портрети Данила Галицького, Степана Бандери, Романа Шухевича. Моряки знайомилися з культурою Тернопільщини, не раз відвідували християнські святині в Зарваниці та Почаєві, оглядали експозиції в музеях краю. Вони активно цікавилися історією Тернопілля, діяльністю УПА.

Коли російські окупанти запитували в екіпажу «Тернополя», чому він залишає корабель і не хоче служити під російським прапором, переважно у відповідь чули: «Ми бандерівці». «Можливо, саме завдяки цьому особовий склад корвета чи не найбільше зберігся з-поміж інших екіпажів кораблів, що дислокувалися в Криму, — каже Леонід Бицюра. — Хлопці мені казали: «Інакше не могли, бо ж як тоді дивилися б українцям у вічі».

Екіпаж «Тернополя» після російської анексії Криму перебазувався в Одесу й став виконувати поставлені завдання на кілекторному судні «Шостка». Цього року сюди знову завітали шефи з Тернополя. У дарунок від громади міста і області вони привезли продукти, технічні засоби. Це була зустріч добрих вірних давніх друзів.

Тернопільці поспілкувалися не лише з екіпажем, керівництвом цього та інших суден, а й із командувачем ВМС України віце-адміралом Ігорем Воронченком. Під час зустрічі делегація вкотре підтвердила намір відновити назву Тернополя в новому кораблі українського флоту. Нагадаю, що в листопаді 2015 року сесія міської ради звернулася до Секретаря РНБО, міністра оборони, командувача ВМС України із проханням розглянути питання про присвоєння одному з нових морських суден назви «Тернопіль-1540» (рік заснування міста). Міськрада у цьому офіційному документі гарантувала необхідне шефство й допомогу коман?ді корабля.

Краяни сподіваються, що нове військове судно з найменням їхнього рідного міста ходитиме морськими просторами вже цього року. І це буде гідне продовження тривалого шефства, дружби і найголовніше — морської сторінки історії Української держави й Тернополя.