Головна Новини В УАПЦ поміняли одного любителя оковитої на іншого

В УАПЦ поміняли одного любителя оковитої на іншого

Обов’язки керівника Тернопільської єпархії УАПЦ віднедавна покладені на митрополита Галицького Андрія. пише ЗА Збручем.
Він замінить на єпархії скандального митрополита Мстислава, який завдяки “гулянням” в барі “Сіті” став відомим на всю Україну.

Як вдалося дізнатися, 67-річний митрополит також не ангел. В далекому 1999 році керівництво УАПЦ розслідувало зловживання алкоголем з боку священника. Ось що про це розповідала газета “День”.

Після недавнього відвідування предстоятелем Української автокефальної православної церкви Димитрієм Івано-Франківська та проголошення ним свого указу про позбавлення за схильність до «зеленого змія» та інші провини сану керуючого Івано-Франківською єпархією митрополита Галицького Андрія, в миру Степана Абрамчука, який особисто причетний до утворення УАПЦ, конфлікт у лавах автокефальної церкви отримав своє продовження. Збори парафіян кафедрального собору Святої Покрови м. Івано-Франківська стали на захист свого владики і звинуватило патріарха Димитрія у порушенні канонів православ’я і законодавства України. Як сказано у зверненні зборів парафіян, «канони Церкви зобов’язують патріарха діяти колегіально, виносячи важливі питання життя Церкви на розгляд архієрейського і помісного соборів. Статут УАПЦ не відносить до повноважень патріарха позбавлення єпархіальних архієреїв сану, які зводяться на кафедри за згодою єпископату Церкви… Діями патріарха порушено право духовенства та мирян єпархії на участь в управлінні її справами… Підставами для відставки голови єпархії стало думку осіб, які не беруть активної участі в житті єпархії і особисто зацікавлених у такому розвитку подій. Нам гірко, що патріарх, наш духовний батько, підпав під вплив людей, які бачать у Церкві можливість для задоволення власних амбіцій… Спровоковані ними події, без сумніву, завдають шкоди авторитету Церкви, призведуть до виходу з-під її омофору священиків і парафіян».

Митрополит Галицький Андрій дав прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації, на якій заявив про свій намір попросити вибачення у предстоятеля УАПЦ і навіть про готовність поступитися кафедрою, якщо процедура усунення від служіння буде відповідати церковним канонам. Івано-Франківський владика бачить у внутрішньоцерковному конфлікті, що зародився, як неофіційно стверджують обізнані джерела, внаслідок особистих розбіжностей щодо церковних справ між митрополитом і патріархом, загрозу для єдності УАПЦ.

Критичні стріли полетіли в бік місцевої влади. Автокефальному кліру та парафіян не сподобалося те, що керівництво області мало офіційну зустріч з патріархом Димитрієм і надало йому приміщення для проведення прес-конференції. «Обурливим є те, — йдеться у зверненні зборів парафіян кафедрального собору Святої Покрови, — що дії проти кліру і мирян здійснюються під патронатом державної виконавчої влади. Приїзд патріарха саме в облдержадміністрацію, посилена розкрутка візиту засобами масової інформації наводять на думку, що знищення УАПЦ в регіоні здійснюється за активного сприяння виконавчих структур, яким не потрібна національна незалежна Церква. Такі дії влади, які прямо суперечать нормам статті 35 Конституції України та статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації в Україні» про відокремлення церкви від держави свідчать про намагання влади зробити церкву ланкою тоталітарного режиму, яке насаджується нині в Україні».

У самий розпал конфлікту в УАПЦ голова Івано-Франківської облдержадміністрації зустрівся з владиками усіх церков, крім УАПЦ, і з ними обговорив можливість усунення окремих непорозумінь на конфесійній основі. Результатом стала угода про створення міжконфесійної ради для вирішення міжцерковних проблем.