Головна Новини В Тернополі поліція, прокуратура і суд знущаються над підприємцями

В Тернополі поліція, прокуратура і суд знущаються над підприємцями

Така вже економічна особливість нашого регіону, що після банкрутства і розкрадання великих заводів на Тернопільщині весь тягар наповнення бюджету взяли на себе представники малого і середнього бізнесу. Також не секрет, що і на рівні держави вирішили «полегшити» долю дрібних підприємців, запропонувавши захмарні штрафи за оформлення трудових відносин, нововведення з касовими апаратами (що теж буде непогано «доїти»), податок ЄСВ не залежно від того, чи ведеться бізнес, чи призупинений, пише БІзнес компаньйон

Крім цього букету, на Тернопільщині вирішили піти дальше, і тепер за «полегшення» для підприємців взялись ще й три слони — поліція, прокуратура і суд, які фактично тримають на собі порослу корупційним мохом неповоротку для української черні черепаху української влади.

Щоб не бути голослівним, варто глянути на доволі дріб’язковий приклад вирішення суперечки між двома підприємцями в Тернополі, який є більш, ніж показовим для правової тягомотини. Весь процес «допомоги» зі сторони правоохоронних структур можна прослідкувати на сторінці ініціаторки “Громадського руху протидії рейдерським захопленням та бездіяльності органів державної влади і місцевого самоврядування” в Тернополі Ружени Волянської. Саме до Громадського руху почали звертатись підприємці Тернопільщини, в надії, що можливо втручання громадськості та небайдужих людей заставить хоч заскрипіти машину нашого правопорядку, яка мала б по-новому стояти на сторожі дотримання законності та правосуддя…

Коротко про саму суть справи. Підприємець Ярослав Кривоус отримав в 2016 році від міської ради договір сервітуту на користування земельною ділянкою на вулиці 15 Квітня. В 2017 році – цей договір було пролонговано ще на рік, оскільки жодних претензій чи планів на ділянку з боку міської ради не було. В момент облаштування торгових місць, свої претензії стосовно ділянки висловив інший підприємець, який є власником мережі аптек «Борис» Борис Рубленик.

З травня 2017 року відбувається протистояння двох підприємців: Борис Рубленик припаркував дві автівки на ділянці пана Кривоуса та всяко перешкоджає роботі з встановлення кіосків. Свої дії пан Рубленик мотивує тим, що договір сервітуту укладений незаконно, а в нього теж є плани стосовно цієї ділянки… Зі свого боку, підприємець Кривоус не розуміє в чому справа, оскільки міська рада дала йому право на користування цією земельною ділянкою з повним пакетом документів…

І ось на цьому етапі запустилася правоохоронна машина… Слово «запустилася» не зовсім підходить, бо іржавий механізм лише подав перші ознаки якогось руху, а заіржавіла від тривалої бездіяльності конструкція ніяк не може набрати обертів. Тут би іржу почистити і масла долити, але тернопільський підприємець з сервітутним договором не має можливості цього масла купити, бо і так справно платить в міську казну гроші за ділянку, а очікуваного прибутку від неї нема.

Отож, на сьогоднішній день ситуація така, що можна лише пером описати, а от сокирою розрубати цей вузол якось не виходить, бо нема на то ніякої ради…

Поліція
Як тільки підприємець Кривоус надумав встановити на виділеній йому земельній ділянці торгові кіоски для комерційної діяльності, то відразу з’явився ще один претендент на цю ж ділянку… Правда, свої аргументи пан Борис Рубленик підтвердив лише емоційним спиктаклем. І так продовжувалось кілька разів, як тільки підприємець Кривоус намагався продовжити роботи із встановлення кіосків на виділеній йому міською радою ділянці. Борис Рубленик поставив дві автівки на ділянці пана Кривоуса, чим заблокував подальші роботи. Всі рази приїжджала поліція: патрульні, слідчі, ще якісь уповноважені… В результаті, тернопільська поліція кожного разу брала повний пакет документів підприємця Кривоуса, документувала заяви пана Рубленика і тихенько «спригувала».

Після регулярних походів до керівництва поліції, таки вдалось зрушити справу з мертвої точки і поліції таки вдалось довести справу до суду. Але суд поліція програла і транспорт пана Рубленика далі припаркований на ділянці Юрія Кривоуса. На сьогоднішній день у поліції справу перекваліфіковують і знову через прокуратуру спрямовуватимуть до суду. Як поведуть себе ці дві структури – наразі невідомо. Тут варто зауважити, що раз такі зміни відбулись, то начальник поліції мав би зробити висновки про роботу своїх підлеглих. Це добре, що за кількох громадян заступився Громадський Рух, а що робити тим, хто самотужки намагається добитись справедливості?

Прокуратура
Ця структура у вирішенні питання місцевого підприємництва виявилась таким собі рудиментом, який ніяк не може вплинути на хід слідства, а сама по собі просто безпорадна. Річ у тім, що раніше прокуратура мала повноваження заставити слідчого віднестись до своєї роботи відповідально, але зараз може лише рекомендувати поліцейському начальству якось вплинути на свого підопічного слідчого.

Проте, прокуратура чомусь не дуже зацікавлена у якісній роботі слідчого, хоча мала б через процесуального прокурора слідкувати за ходом слідства та контролювати процесуальні дії слідчого, а не мляво чекати поки з поліції принесуть документи.

Тому так і сталось, що в поліції слідчі спочатку «положили» на нецікаву справу і навіть не думали щось робити, щоб довести справу до логічного завершення, поки Громадський Рух не почав регулярно навідуватись в кабінети керівників правоохоронців.

Після перекваліфікації справи у поліції, зараз знову слово за прокурором. І наразі невідомо, чи суд не відправить елементарну справу підприємця на чергове коло слідства через байдужість прокуратури…

Суд
На судовому засіданні під головуванням Ю.Дзюбановського, клопотання слідчого поліції Т.Бондарюка за погодженням прокурора О.Мачуги просто відхилили і вирішили, що автівки Бориса Рубленика так і будуть далі стояти на земельній ділянці, яку міська рада дала в користування підприємцю Кривоусу на основі договору сервітуту…

Крім того, у справі пана Кривоуса і його багатостраждальної ділянки відбувся ще один суд, оскільки саме Кривоус звертався у всі можливі і неможливі інстанції. На цьому суді головувала суддя Сташків. Щоб довго не «заморочуватись», їхня честь перенесла розгляд питання на… вересень. Тобто, машини Бориса Рубленика будуть стояти на ділянці Кривоуса, поки не завершиться відгомін символічного Дня знань. Можливо, з часом ми отримаємо в противагу дню знань, якийсь такий собі день тупості, продажності і пофігізму…

І ось тут вже починають виникати запитання до цих трьох слонів разом з черепахою, враховуючи той момент, що саме такі, як підприємець Кривоус годують їх зі своїх податків:

1. Хто і коли має вирішити питання користування ділянкою, яку міська рада надала в тимчасове користування тернопільському підприємцю?

2. Чому слідчі поліції так довго вовтузились з кількома ідентичними пакетами документів?

3. Для чого слідчим ставити очільника поліції в області в незручне становище перед представниками Громадського Руху? Адже навіть після першого візиту Громадського Руху лінивих слідчих мали б заставити працювати.

4. Як пояснити дії суддів, котрі плюнули на документи Тернопільської міської ради і прийняли доволі оригінальні рішення?

4. І на завершення — якщо підприємець Кривоус може почекати до вересня з прибутком від комерційної діяльності (сплачуючи щомісяця суму передбачену договором сервітуту), то може і вся ця братія теж зачекає до вересня зі своїми зарплатами? Чи наші слони привикли, що війна війною, а їсти треба за розкладом?