Головна Новини В Тернополі запустили сміттєсортувальну лінію, що приймає до 150 тис.тон відходів щодня

В Тернополі запустили сміттєсортувальну лінію, що приймає до 150 тис.тон відходів щодня

Тернопіль не лише позбавився загрози сміттєвої кризи, а й починає заробляти на смітті. У місті запрацювала сміттєсортувальна лінія на Малашовецькому полігоні. За допомогою бульдозерів та катка-компактора на полігоні проводиться ущільнення твердих побутових відходів та зменшення об’єму сміття. А сортування дозволяє повторно переробляти до 40% відходів. Як наслідок – кількість сміття зменшилася на третину, а термін використання полігону збільшиться. Сміттєсортувальна лінія приймає 120-150 тонн відходів щодня, повідомляє TeNews.

Крім того, у Тернополі запроваджується європейська практика повторного використання сировини для виробництва корисних товарів таких, як каналізаційні люки, папір, водовідливи і багато іншого. У підрядній компанії «ЕКО-ЛІДЕР Т», яка займається сортуванням та переробкою сміття, вивчили європейську практику і впровадили технології переробка відходів на нові товари.

Полігон став значно безпечнішим – там встановлено контроль за тим, хто завозить відходи. Відтепер відвантажувати відходи зможуть лише компанії, з якими укладено договори. Контроль є необхідним заходом, зважаючи на неопоодинокі випадки у минулому, коли на Тернопільщину звозили сміття з сусідньої Львівщини.

Додатково проводиться радіологічний контроль, щоб уникнути забруднення радіоактивними відходами. Також запланована дегазація полігону. Це запобігає виникненням пожеж, адже газ на полігонах твердих побутових відходів є небезпечним та може спричинити загоряння в будь-яку пору року.

Газ метан, що виникає внаслідок ущільнення сміття використають для виготовлення електроенергії. Уже найближчим часом на полігоні планують встановити біогазові установку, а вироблену електроенергію продавати в мережу за «зеленим» тарифом.