Головна Новини В райцентрах на Тернопільщині погіршилась якість питної води

В райцентрах на Тернопільщині погіршилась якість питної води

вода

В Тернопільській області  функціонує 459 джерел централізованого водопостачання населення і 5684 джерел децентралізованого водопостачання.
Cпеціалістами міжрайонних відділів та відділень ДУ«Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» за поточний 2016 рік було відібрано та досліджено із централізованих джерел водопостачання 2714 взірців питної води за санітарно-хімічними показниками, із них 254 (9,4%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам, за мікробіологічними показниками – 3246 взірців, із них 461 (14,2 %) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам.
Із децентралізованих джерел водопостачання відібрано та досліджено 6914 взірців питної води за санітарно-хімічними показниками, із них 1338 (19,4%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам, за мікробіологічними показниками – 4007 взірців, із них 793(19,8%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам.
Останнім часом якість води дещо погіршилась із джерел централізованого водопостачання м.Чорткова, м.Борщова, м.Теребовлі та окремих сільських водогонах Кременецького, Борщівського, Теребовлянського та Козівського районів.
На якість питної води систем централізованого водопостачання негативно впливає відсутність у багатьох населених пунктах необхідних потужностей для очищення до нормативних вимог питної води та стічних вод, незадовільний стан водопровідних споруд і мереж, що вимагає реконструкції діючих фільтрувальних станцій та систем водовідведення, каналізування населених пунктів сільської зони.
У населених пунктах, де відсутнє централізоване водовідведення, для скидання стічних вод населення користується септиками або вигрібними ямами, використання яких спричиняє тенденцію погіршення екологічного стану джерел водопостачання, що призводить до їх забруднення патогенними бактеріями та вірусами.
Щорічно якість питної води в ряді населених пунктів області погіршується через забруднення водоносних горизонтів в результаті сільськогосподарської діяльності, значну кількість проривів на мережах через їх зношеність, відсутність санітарно-захисних зон, тощо.
Як правило, питна вода з колодязів, каптажів використовується без попереднього очищення та знезараження, у той же час не відповідає санітарним нормам благоустрій прилеглої території до криниць, відсутність стоку і можливість підтоку дощових вод, що може стати фактором, коли вода не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам.
Крім цього, джерела децентралізованого водопостачання потребують відновлення, капітального ремонту та благоустрою прилеглої території.
Невідповідність якості питної води нормативним вимогам – одна із причин розповсюдження в державі багатьох інфекційних (вірусний гепатит А, черевний тиф, ротавірусні інфекції і т.д.) та неінфекційних (захворювання системи травлення, серцево-судинної та ендокринної системи і т.д.) захворювань.
Мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних речовин (зокрема, нітрати) не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак,запах, колір), а відповідно не викликає підозр щодо її безпечності, особливо, коли цю воду вживають протягом тривалого часу.
Так для прикладу, вже згадані нітрати у воді навіть при великих концентраціях дуже рідко спричиняють гострі отруєння, проте мають надзвичайно токсичний вплив на організм людини і особливо є небезпечними для дітей. З них безпосередньо пов’язане захворювання «водно-нітратна метгемоглобінемія» у дітей до року, летальні випадки від якої реєструється все частіше.
За поточний 2016р. фахівцями міжрайонних відділів та відділень ДУ«Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» із джерел децентралізованого водопостачання, досліджено 7106 взірців питної води на вміст нітратів, яку споживають діти віком до 3-ох років, з них 972 взірців (13,7%) не відповідали нормативам по вмісту нітратів.
Перевищення вмісту нітратів найчастіше виявлялось в Заліщицькому, Борщівському, Теребовлянському, Тернопільському, Ланівецькому, Чортківському та Гусятинському районах області.
Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень за санітарно-хімічними, мікробіологічними, вірусологічними та радіологічними показниками атестованими лабораторіями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Лікар з комунальної гігієни
відділення організації санітарно-
гігієнічних досліджень Л.Й.Блажкевич