Головна Новини В одному із шести завершених довгобудів Тернопільщини запрацює сучасна лабораторія

В одному із шести завершених довгобудів Тернопільщини запрацює сучасна лабораторія

В Університетській лікарні практично завершено реконструкцію радіологічного корпусу. Тут зробили надбудову, де буде розміщено сучасний лабораторний комплекс та централізовану стерилізаційну. Реконструкцію розпочали ще шість років тому, але до 2015 року роботи на даному обєкті були «заморожені». Тож сьогодні це один із шести довгобудів, які вдалося завершити на Тернопільщині за підсумками 2016 року.

Як повідомив начальник управління капітального будівництва Тернопільської ОДА Віктор Кузяк, даний об’єкт був визначений як один із стратегічних та увійшов до переліку проектів, що фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку. «У 2015 році будівництво відновилося, було вкладено близько 20 млн грн. У 2016 році – виділено 12 млн грн, а за рахунок економії на інших об’єктах було дофінансовано ще 2 млн грн. На сьогоднішній залишаються лише роботи з благоустрою, а також з підключення медичного обладнання», – зазначив Віктор Кузяк. Загалом на спорудження даного медичного закладу було витрачено близько 40 млн грн.

Підвищення якості послуг для жителів Тернопільщини – це довгострокова стратегія обласного керівництва. У сфері охорони здоров’я уже два роки поспіль концентрують увагу на третинному рівні медицини. Саме через це першочергово фінансуються стратегічні спеціалізовані установи, послугами яких зможе скористатися максимальна кількість наших краян.

«Вартість нового сучасного обладнання для лабораторно-діагностичного центру – 4 млн грн. Та найголовніше наше завдання —  зробити так, щоб це обладнання стало максимально доступним для пересічних людей. Якщо ми придбали його за державний кошт, то вартість надання послуг не може бути комерційною. Це суттєво вплине на здешевлення медичних послуг для жителів Тернопільщини. Крім того, громадяни соціально незахищеної категорії, а також військовослужбовці та учасники АТО обслуговуватимуться безкоштовно», – підкреслив голова Тернопільської ОДА.

Як стверджують експерти, вчасна діагностика дозволяє попередити розвиток хвороб, а точні лабораторні дані допомагають швидше встановити діагноз. Що у свою чергу підвищує ефективність лікування і зменшує відсоток смертності. Тому за словами Головного лікара КЗ ТОР «Тернопільська університетська лікарня» Василя Бліхара, для Тернопільської області відкриття даного центру є дуже важливим. Жителі не лише міста Тернополя, але і районів області матимуть змогу пройти обстеження на обладнанні, що відповідає світовим стандартам. Тут проводитимуть біохімічні, бактеріологічні, імуноферментні аналізи, результати яких пацієнти зможуть отримати вже через три-чотири години.