Головна Новини В Збаражі не хотіли відпускати у вільне плавання районку

В Збаражі не хотіли відпускати у вільне плавання районку

Районну газету “Народне слово” депутати районної ради на сесії, яка відбулася 15 квітня, відпустили «на волю», проте неохоче. Вимоги закону про роздержавлення виконати захотіли не всі. Із 27 присутніх у сесійній залі народних обранців “за” проголосували 19, а решта “утрималися” – бютівці та “добрі самаряни”(правда не всі). Для прийняття рішення 19 голосів було достатньо, однак зрозуміти тих, хто утримався важко. Склалося враження, що або на зло це роблять, бо чим гірше буде колективу редакції, який, до слова, на 50 відсотків складається з людей, які віддали газеті більше двох десятків років життя, тим їм краще, або просто не читають законів і навіть не прагнуть розібратися. Варто зазначити, що даний проект рішення і протокол зборів колективу про участь у першому етапі роздержавлення, депутати розглянули на двох профільних комісіях – гуманітарній та з питань спільної власності, тобто було досить часу і можливостей щоб розібратися, але, напевно, не було бажання. Особисто мене найбільше здивувала позиція голови фракції ВО “Батьківщина” Олексія Кондрацького – демократична політсила проти свободи слова і незалежності ЗМІ!? Збараж мав шанс “прозвучати” на всю Україну, адже відпускати районку довелося б уже за рішенням суду, бо законодавчо чітко прописаний алгоритм дій для комунальних ЗМІ і саме вони мають виключне право обирати спосіб та етап роздержавлення, а не співзасновники. Приємно, що такі депутати від партії “Добрий самарянин” як: Роман Мацик, Микола Катеринюк, Олександр Бочковський, Клавдія Панасюк та від ВО “Батьківщина” – Жанна Цетнар, Іван Олексюк керувалися під час голосування власним розумом, а не позицією голів своїх фракцій, які вирішили “утриматися”.
Отож, 15 квітня Збаразька районна рада та Збаразька райдержадміністрація( відповідно до розпорядження голови РДА, яке було підписане того ж дня), відпустили районну комунальну газету у «вільне плавання», вийшовши зі складу співзасновників. Трудовий колектив редакції відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» вирішив взяти участь у першому етапі реформування комунальних ЗМІ.
Газета «Народне слово» зберігає свою назву, цільове призначення, мову видання та тематичну спрямованість. З редакцією строком на 15 років буде укладено договір оренди приміщення, в якому знаходиться газета, з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій. Окрім того, Збаразька районна рада та РДА зобов’язались після реформування газети, укласти з редакцією «Народного слова» договір на висвітлення діяльності районної влади.
Результати поіменного голосування на сесії можна подивитися на офіційному сайті райради:http://zbarazh-rrada.te.ua/wp-content/uploads/2016/03/%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%96%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-5-%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%96%D1%97-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D1%8F.pdf

Нагадаю, з 1 січня 2016 року набув чинності ухвалений у грудні 2015 року закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

На першому етапі будуть реформовані ЗМІ та редакції, які звернулися з відповідними клопотаннями та були внесені до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо.

Не пізніше 1 липня 2016 року видання та редакції будуть включені до переліку тих ЗМІ, що реформуватимуться на першому етапі.

Світлана Боднар