Головна Новини В Архикатедрі перебуває чудотворна Зарваницька ікона, яку доставили для коронування в Рим,...

В Архикатедрі перебуває чудотворна Зарваницька ікона, яку доставили для коронування в Рим, за підтримки Ігоря Гуди

Цими днями у Тернополі в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці перебуває чудотворна Зарваницька ікона Матері Божої. Кілька місяців святиня мандрувала храмами Європи, біля неї молились тисячі українців, які мешкають за кордоном. Нагадаємо, перед тим ікону коронував Папа Римський, і тим самим підтвердив її чудодійну силу.

Ікона пробуде в Архикатедральному соборі тиждень – до 17 лютого, помолитись перед нею зможуть всі охочі. Зі свого боку Митрополит Василій заохотив усіх в особливий спосіб молитися за мир та спокій в Україні.

Історія ікони особлива. В 1922 році її написав відомий художник Петро Холодний. За радянської влади, у часи підпілля УГКЦ, її зберігали в приватному помешканні, тож святиня дуже зруйнувалась. Торік, після Всеукраїнської прощі в Зарваниці, ікону відреставрували та доставили у Рим. А 15 жовтня минулого року у Ватикані отець Франциск, Папа Римський, благословив корони для ікони Матері Божої Зарваницької.


Коронування ікони та її перевезення до Риму стало можливим завдяки співпраці Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ та підприємця і мецената, керівника будівельної компанії «Креатор-Буд» й засновника фонду «Твори добро» Ігоря Гуди. Ігор Гуда разом з дружиною Наталею взяв на себе витрати з перевезення святині. Подружжя було присутнє на Божественній Літургії з Святішим Отцем та піднесло літургійну Чашу до Папи під час Божественної Меси.


«Ця Зарваницька ікона вже стала символом віри та незламного українського духу. Сама ікона вистояла в часи радянської окупації, вистояла й наша віра. Зараз, у непрості часи вона продовжує нас підтримувати і об’єднувати», – зазначає Ігор Гуда.

Нагадаємо, рівно рік тому за підтримки Ігоря Гуди до Тернополя привезли Нерукотворний образ Спаса з Едеси. Унікальна реліквія, яка є прижиттєвим відбитком обличчя Христа, втретє за всю історію християнства залишила стіни Ватикану. Тоді всі організаційні витрати також взяв на себе Ігор Гуда та його дружина Наталія. Прибуття ікони до України стало величною подією для всього християнського світу, тоді до ікони приїхали сотні тисяч вірян.

У ці дні в Катедрі нашого міста знову людно, на цей раз через ікону Зарваницької Матері Божої. Сотні тернополян приїжджають до центрального храму міста, щоб попросити в матері Божої заступництва, помолитись за мир та добробут в країні.