Головна Новини Віталій Цимбалюк – про таємні витрати «прозорого» бюджету міста (+відео)

Віталій Цимбалюк – про таємні витрати «прозорого» бюджету міста (+відео)

2 (2)На часі – моя нова розповідь з життя цікавого міста Файного. Мабуть, ви вже запам‘ятали, що це місто-«близнюк» нашого Тернополя, з точнісінько такими ж проблемами, що й у нас. Я вже розповів вам кілька тамтешніх історій з життя міста й городян. А сьогодні здивую вас розповіддю про унікальне надприродне явище, коли вітер ганяє над цим містом цілі «хмари»… грошей!

 

Над міськрадою «дощило»… гривнями!

Уявіть собі: я на власні очі бачив, як у повітрі літала сила-силенна стогривневих купюр! І не де-небудь, а над самісінькою Файнівською міськрадою. Таку розвагу придумала для файнівчан одна місцева громадська організація. Хлопці надрукували на кольоровому принтері купу «гривень» і за допомогою нехитрого дитячого пристрою запустили їх прямо з даху будинку, сусіднього з міськрадою. Це треба було бачити! – як плавно кружляли ті «купюри» в повітрі, як ловили їх перехожі, і з якими обличчями визирали з вікон міськрадівські чиновники!.. А коли кілька купюр випадково залетіли у приймальню мера, то серед чиновників, які очікували в черзі на прийом, зчинився страшний гармидер: секретарка навіть покусала референта!

З одним із активістів цієї акції мені вдалося познайомитися і відверто порозмовляти за кавою.

Дізнавшись, що я – депутат Тернопільської міськради, мій новий файнівський знайомий Андрій запитав: «А що робить влада вашого міста, коли бракує грошей для найважливіших потреб? Та ще й коли в країні – економічна криза і фактично йде війна?». Я чесно відповів йому, що гроші по кожній статті бюджету розподіляє “у вузькому колі” виконавчий комітет, звичайні депутати не мають доступу до цього процесу.

– От і в нас так само! – сказав Андрій. – Спочатку депутати хором затверджують бюджет міста на наступний рік (при цьому фавнівський мер гірко плаче, який він знову куций), а далі  розподілом та виділенням коштів на різні витрати займається виконком. І на власний розсуд приймає рішення, які інакше, ніж викиданням грошей файнівчан на вітер, не назвеш. Ось, власне, до цього ми й хотіли привернути увагу нашою акцією!

Андрій розповів, що громадські активісти міста Файного провели своєрідне розслідування і дійшли до висновку, що гроші файнівчан бездумно витрачаються на казна-що навіть у сьогоднішній важкий час. Ці видатки не контролює ніхто, крім членів виконкому і самого міського голови. І якщо розглядати витрати окремо, то з першого погляду вони  виглядають незначними. Насправді ж у сумі це – чималі кошти.

«Букетно-годинникова» каденція

Торік, коли криза в Україні загуркотіла в бездоння, Кабінет міністрів прийняв постанову «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету». Київ висунув областям жорстку вимогу максимально прикрутити бюджетний краник. Зокрема, заборонили проведення різних дефіляд, відзначень, вшанувань тощо. Здавалося би, після цього в міськраді Файного будуть труситися над кожною бюджетною гривнею, але… На цих словах Андрій зітхнув і виклав на стіл купу рішень Файнівського виконкому міської ради.

Отже, впродовж каденції чинної міської ради її виконком щедро викинув понад 700 тисяч гривень лише на квіти, сувеніри та презенти, і майже 150 тисяч – на подарункові годинники.

Причому після згаданої постанови Кабміну, що закликала до суворої економії, чиновники таки не змогли побороти в собі нестримну щедрість. До дарування годинників у них, мабуть, якась слабість – навіть не зважаючи на народну прикмету, що “дарувати годинник – до розлуки”.

Про квіти. Кому роздарували “міліон алих роз” – невідомо. Особисто я не бачив у Файному жодного букету ні біля пам’ятників, ані біля меморіальних дошок…

Ще майже пів мільйона гривень відвалив виконком Файнівської міськради на соціальну рекламу! Яка вона, де розміщена, а головне: яку реальну користь дала місту – цього, схоже, не знає жоден файнівчанин. Відверто кажучи, більшість городян про неї взагалі не чули!

Андрій розповів мені, що кілька років тому соціальною рекламою у їхньому місті  (як і в нашому Тернополі) цілком успішно займалося спеціальне комунальне підприємство. Називалося воно «Адміністративно-технічною інспекцією міста Файного»; працювало давно, діяло прозоро і прибутково. Однак після приходу нової влади підприємство чомусь спішно ліквідували…

Натомість дуже пофартило одному файнівському підприємцеві! Бо без жодних попередніх конкурсів, як цього вимагає законодавство, всю соціальну рекламу впродовж майже 4-ох років міськрада Файного замовляє тільки йому. Більше того, йому навіть спеціально виділили чимале окреме приміщення! Хто він? Звідки взявся? Цього не знає не те що Андрій, а навіть депутати Файнівської міськради…

Довкола світу – на «службовому» пальному

В перебігу розслідування громадські активісти Файного також довідалися, що лише для машини міського голови за бюджетні гроші купується 3600 літрів пального на рік. Середня витратність пального у мерського службового авто – 10 літрів на 100 км. Отже, міський голова Файного мав би проїхати за рік 36 тисяч кілометрів, а це – по 100 кілометрів щодня, включно з вихідними! І як тільки час на працю залишається? А може, у нього на задньому сидінні – кабінет, а в багажнику – приймальня?..

Окрім службового автомобіля мера, в автопарку міськради зазначені, серед інших, також “казьонні” автівки чотирьох заступників голови плюс секретаря міської ради. Не просто машини, а справжні “залізні коні” – прямо сталеві “буцефали” якісь! Бо жеруть майже 1000 літрів бюджетного пального щомісяця, а це майже 12 тисяч літрів на рік.

А ще ж є “фаетони” начальники управлінь… От і витратила Файнівська мерія минулого року на транспортування, вибачте, начальницьких сідниць, понад  29 тисяч літрів пального. Підрахувавши кілометраж, знову ж таки дивуєшся: коли вони, бідні, за тією їздою та на благо міста трудитися встигають? Це ж можна вже довкола світу об’їхати! Секрет простий: всі вони мають ще й свої приватні автомобілі (а дехто й по два), і їх теж треба заправляти, і так спокусливо робити це саме за “не свої” гроші…

Так чи інакше, на цей рік міський голова міста Файного знову затвердив ті ж нормативи, і ні літром менше! Всім кризам назло, так би мовити.

…Андрій пожартував, що на місці дружин чиновників з верхівки Файнівської влади дуже б навіть захвилювався. Особливо, каже, якби жіночки дізналися, скільки бюджетних грошей їхні благовірні-міськрадівці ще й на квіти та подарунки витрачають…

Формули розрахунку норм витрат, як і облік використаного бюджетного пального, у міськраді Файного тримають мало не під грифом «Секретно». Бо як пояснити людям, навіщо, скажімо, керівникові юридичного управління від 100 до 170 літрів пального на місяць, якщо його робота є практично “кабінетною”? Ну, хіба що жінку з роботи-на роботу “підкинути”, дітей по навчальних закладах, тещу на базар, тестя на риболовлю…

Нині 1 літр пального коштує в середньому 22 гривні. Рахуємо: виходить, що 29 тисяч літрів, які спалює мерія за рік,  – це ще понад пів мільйона гривень! Задорого ж обходяться файнівчанам «прості чиновницькі радощі»…

Копійка, як каже народна мудрість, гривню береже. Із сотень і тисяч гривень,  розпорошених на вітер, запросто складуться мільйони, яких бракує на необхідне. З місцевої преси дізнався, що сьогодні в бюджеті Файного вже не вистачає на і без того мізерну зарплатню вчителям та лікарям. У зв’язку з цим фінансисти міської ради пишуть плаксиві чолобитні  до галузевих міністерств: «Подайте, не минайте!».  Самі ж продовжують бездумно  розтринькувати кошти, за які можна було б запросто закрити не одну бюджетну «дірку». До того ж економія та повна переорієнтація виключно на життєво важливі  для міста проблеми були б і найкращим подарунком для всіх файнівчан,  і найкращою соціальною рекламою для міськради.

 

Далі буде…

Віталій Цимбалюк

 

Дивіться усі репортажі з міста Файного щовівторка о 20-30 год. на телеканалі ТТБ та на сторінці Віталія Цимбалюка www.youtube.com/channel/UC0lj-jhXyDQntGefor6PPYQ