Головна Новини Віталій Цимбалюк пропонує три реальні шляхи вирішення проблеми з дитячими садочками

Віталій Цимбалюк пропонує три реальні шляхи вирішення проблеми з дитячими садочками

Громадський активіст, лідер Громадської організації «Тернопіль Європейський» Віталій Цимбалюк виступив на підтримку матерів, які вийшли на протест проти стягнення з діток з інших населених пунктів плати 1215 гривень за обслуговуання садочком.

Ще в 2015 році Віталій Цимбалюк піднімав проблему забезпечення міста дитячими дошкільними закладами:

«Я глибоко поважаю тих жінок, які сьогодні прийшли пікетувати міську раду. На їхньому боці – закон, мораль і материнська відвага захищати своїх дітей.
Між тим, ще у 2015 році я пропонував владі міста реальний вихід із ситуації, аби місць у садочках вистачило всім дітям» – пише Віталій Цимбалюк.

Далі він додає, що вирішити проблему можна трьома способами.
«Перший – це надбудова третього поверху в існуючих типово-стандартних двоповерхових садочках. В таких «мансардах» запросто можна розмістити всі службові та технічні приміщення, кабінети педагогів тощо. Тоді у звільнених внизу приміщеннях можна відкрити додаткові групи. І коштуватиме це все разів у 5 дешевше, ніж будівництво окремого закладу для такої ж кількості дітей. А заодно й вічно-діряві дахи в дитсадках нарешті буде надійно перекрито.
Другий спосіб – створення так званих садочків «неповного дня» на перших поверхах житлових будинків. Вимоги до облаштування таких закладів із боку санстанції та інших служб спрощені, а виділення додаткових земельних ділянок при цьому взагалі не потрібне. Забудовники легко могли б облаштовувати такі заклади у новобудовах замість сплати обов’язкового 6%-ого внеску до бюджету…
І, нарешті, третій спосіб – це будівництво приватних дитсадків за кошти інвесторів (зараз таке активно практикує Київська міськрада). Отак і чергу до комунальних дошкільних закладів можна розвантажити, і міську казну поповнити…
Усі три варіанти хороші і цілком реальні. Треба тільки, щоб у міській владі були люди відповідальні й небайдужі – здатні любити не лише своїх, власних дітей…
Мене тоді називали популістом. Мовляв, усі мої пропозиції – це виборчі обіцянки… А тепер майте совість вийти до цих матерів і сказати їм в очі правду, чому їхні діти повинні розплачуватися за вашу байдужість і самовпевненість» – резюмує Цимбалюк.