Головна Новини Віталій Цимбалюк з однодумцями знає, як створити Європу в Тернополі

Віталій Цимбалюк з однодумцями знає, як створити Європу в Тернополі

IMG_2757Напередодні Дня Європи в Тернополі презентували громадську організацію «Тернопіль Європейський». Мешканці міста, яким не байдужа доля обласного центру, об’єдналися, для того, щоб творити Європу в Тернополі вже сьогодні, не чекаючи приєднання України до Європейського союзу.

LOGO (1)Голова правління громадської організації «Тернопіль Європейський» Віталій Цимбалюк наголосив, «Метою об’єднання активних і не байдужих до долі Тернополя громадян є створення комфортного життя кожного мешканця міста. Це зрозумілі і прозорі стосунки між громадою та владою. Все в місті має бути створене для того, щоб тернополяни відчували турботу про себе: від чистоти вулиць та сучасних зупинок громадського транспорту, його чіткого графіка, і до здорового харчування дітей в школах та садочках»

 «Тернополяни заслуговують на те, щоб знати графік громадського транспорту, вважає Микола Городецький бізнесмен, який приєднався до ініціативи. –  Це має бути не через мережу інтернет, до якої більшість тих хто їздить тролейбусами чи маршрутками, не має доступу бо це літні люди, або люди, які не мають фінансової можливості,  а зроблений розпорядок на спеціальних електронних чи звичайних пластикових табло. Звичайним  проявом поваги і  турботи є те, що містяни мають можливість планувати час добирання на роботу. Так є в більшості європейських міст, де громадський транспорт приходить на зупинки згідно із зазначеним графіком, і для цього не потрібні колосальні затрати коштів, а елементарне бажання і контроль»

 «Для мене завжди було дуже важливим, щоб Дні Європи, щоб європейські певні цінності інші в нас сповідувалися не формально, а практично і по-суті, так би мовити, – каже Олег Вітвіцький активіст ГО «Тернопіль Європейський». –   В нас вже помінялася влада, Богу дякувати, в нас відбулися дуже багато змін, які ми зараз спостерігаємо, але євронаступ, зокрема і в нашому місті Тернополі, не завершений».

При організації створено, так звану, «раду старійшин», це люди які в різні періоди займалися проблемами міста, є фахівцями, але зараз вони в силу обставин відійшли від справ, але мають енергію, силу, досвід, і нереалізовані ідеї, які на даному етапі розвитку можуть бути корисними для Тернополя. Більшість з цих людей  мають і шляхи вирішення тих, чи інших проблем які диктує сьогодення Тернополя.

«Більш як 20 років тому прийнятий Закон про місцеве самоврядування, і весь цей період, коли обирають місцеву владу, всі роблять акцент на тому, що депутат міської ради є представником тернополян і він буде виконувати волю тих хто його делегував, але 20 років і реального механізму впливу громади на депутатів немає, – каже Микола Марценюк, спеціаліст ЖКГ із понад 20-річним досвідом. – І ситуація не міняється. Є одиничні випадки коли чиновник, не може працювати в тих умовах, які йому диктує міська рада, мовляв тут треба кіоск поставити, а тут ще щось збудувати, і він не витримує і йде з посади, бо бачить, що діється не так»

В членів громадської організації є своє бачення розвитку міста Тернополя – в першу чергу його унікальність  і традиції, які формувалися протягом десятиліть. Зокрема, це можуть бути оригінальної форми зупинки громадського транспорту, заклади громадського харчування, парки, зелені зони, створені унікальні екологічні проекти.

 «Без розвитку Тернополя, як міста де є унікальні архітектурні ансамблі, колоритні заклади громадського харчування, природні чи спортивні принади, до нас не прийде інвестор, бо гроші вкладають туди, де є турист,  де є інфраструктура. Лише після цього приходить капітал, –  вважає Віталій Цимбалюк. – Так було в більшості країн Європи. Ми маємо можливість залучити європейських консультантів, які вивчать проблеми міста, покажуть шляхи їх вирішення. Члени нашої організації чи люди, які хочуть долучитися і змінити обличчя Тернополя на європейське зможуть побачити, як з подібними  проблемами зуміли справитися схожі до Тернополя європейські міста. Ми будемо впроваджувати кращий європейський досвід розвитку для того, щоб Тернопіль став кращим»