Головна Новини “Віряни були шоковані”: чи зможе далі служити священник, якого відправили в тюрму...

“Віряни були шоковані”: чи зможе далі служити священник, якого відправили в тюрму за ДТП у нетверезому стані

Священника із Заліщицького району, якому нещодавній апеляційний суд присудив 3 роки тюрми за скоєння ДТП у нетверезому стані, сану  не позбавлятимуть. А от чи зможе він служити після виходу з місць позбавлення волі, вирішуватиме керівництво єпархії, пояснюють у Бучацькій єпархії УГКЦ, до складу якої належить парафія, де служив священник, пише Терміново

Нагадаємо, у аварії 20 липня 2019 було травмовано семеро осіб. Фігурант справи – уродженець Борщівського району, багатодітний батько, священник.

У прес-службі єпархії Бучацької УГКЦ про ДТП за участю отця та вирок суду, як не дивно, дізналися від журналістки Терміново. Запевняють, що жодних листів від правоохоронних органів до них з цього приводу не надходило.

“В отця за провину відповідальність перед Богом більша”

Навіть попри скоєне і ув’язнення, винуватець ДТП залишиться священником на все життя, пояснює прес-секретар Бучацької єпархії УГКЦ Антон Крушельницький.
– Священство є Святою Тайною, яка не стирається, навіть якщо священника позбавити сану згідно канонічного (церковного) права, яким керується греко-католицька церква в Україні, – каже він. – При уділенні єпископом цього таїнства людина отримує на своїй душі печать дару Духа Святого, яку неможливо затерти. І коли говорять про позбавлення сану, йдеться про заборону служіння – власне виконування властивих священику функцій. Бо освячена особа залишається священиком. Проте – не зможе служити, що є найвищим покаранням.

Антон Крушельницький додає, що у єпархії 250 священників. Каже, за останніх 12 років, відколи працює у єпархії, інших кримінальних випадків щодо священнослужителів не пригадує.

Чи зможе засуджений служити як священик, коли вийде на волю? Все залежить від того, що він скоїв, за яких обставин це сталося. Кожен випадок розглядають індивідуально. Чи достойний священник згодом продовжити служіння, вирішуватиме курія (керівництво) єпархії.

– Звісно, якщо брати священника, який вчинив ДТП і світську людину, яка скоїла те саме, то священник несе куди більшу відповідальність перед Богом, – переконаний прес-секретар. – Бо священник є прикладом для пастви. Це був недостойний вчинок і він не може бути інакше трактований.

Керівництво єпархії гостро засуджує даний вчинок, який не має жодного виправдання, тому священник був одразу звільнений з місця служіння та йому було заборонено проводити публічні богослужіння, додає Антон Крушельницький.

– В Бучацькій єпархії висловлюють слова підтримки та співчуття всім потерпілим в ДТП та чекають на рішення суду касаційної інстанції, – коментує він. – Адже після нього можна буде говорити про подальшу долю священнослужителя. До того ж, священник в силу своєї легковажності окрім шкоди, яку наніс потерпілій стороні, завдав шкоди своїй сім’ї, яка складається із дружині та шести дітей. Всі вони перебувають на його повному утриманні. Сам отець пересувається на милицях. Тож керівництво єпархії просить врахувати також ці обставини та сподівається на справедливий та милосердний вирок суду вищої інстанції.

“З кожним може статися”

Отець Василь П. до скоєння ДТП у липні 2019 року служив у Гриньківцях Заліщицького району, а також ще у двох селах – Хартонівцях і Ставках. Після того, як сталася аварія, у селі два місяці був тимчасовий священник, призначений єпархією. А від вересня 2019 року і до нині служить інший отець на постійній основі.

Відомо, що до Гриньківців отець Василь служив у Більчі-Золотому. Місцеві мешканці, з якими спілкувалися журналістка Терміново, кажуть, що перевівся з їхнього селища через конфлікт з дяком. Загалом тамтешні парафіяни до отця претензій не мають.

У Гриньківцях ніхто б не міг подумати, що їхній настоятель може бути причетний до п’яної ДТП.

– Як священник він був нормальний, зауважень до його служіть люди не мали, – коментує сільська голова Гриньківців Любов Гарвасюк. – Звичайно віряни були шоковані тим, що сталося. Самі розумієте, священник…

Щоб зловживав спиртним у селі не чули, продовжує голова. – На служіння приходив, служив нормально, в нетверезому стані ніхто його не бачив: ні в селі, ні в церкві, – запевняє вона. – Може те, що трапилося, було одноразово…

Коли сталася аварія, люди ще не знали, що до чого, і  здавали гроші на лікування отця, адже він також був травмований, додає Гарвасюк. І по 500 грн несли, і по 100 грн. А коли вже почули, що відбулося насправді, кошти перестали здавати…

Любов Гарвасюк і сама ходила до тої церкви, де служив отець Василь. Каже, що багато людей розчарувалися в отцеві після ДТП під дією алкоголю.

– В кого є Інтернет, то цікавляться розвитком подій щодо цієї ДТП, поширюють новини про суди, – розповідає жінка. – Захищати не захищають, але не один каже, що таке може статися з будь-ким, бо це життя. Звісно те, що він був випивший,  ніхто не схвалює. А що там сталося насправді, чому він випив, то хіба сам отець знає…

Сільська голова додає, що одразу після аварії була у отця  в Заліщицькій райлікарні разом з його дружиною. Він на той час нічого не говорив, – був травмований і шокований.

У Гриньківцях нині новий священник і громада навряд чи прийняла б попереднього, вважає сільська голова.

– Думаю, він і сам сюди б не повернувся, бо люди такі, що можуть згадати все від діда-прадіда, – говорить Любов Гарвасюк. – Йому б тут було незручно.

В сусідній області п’яною ДТП прославився інший священник

Як повідомляли раніше у відділі комунікації поліції в Тернопільській області,  у липні 2019 року чоловік у стані алкогольного сп’яніння, керуючи автомобілем Reno Logan, їхав з Заліщиків у напрямку Тернополя. Під час руху був недостатньо уважним та не стежив за дорожньою обстановкою. Змінюючи напрямок руху, перетнув суцільну лінію розмітки, виїхав на зустрічну смугу та допустив зіткнення з мікроавтобусом Renault Trafic. У результаті зіткнення травмувався водій Renault та шестеро його пасажирів, серед яких було двоє неповнолітніх – 15-річна дівчина і восьмирічний хлопчик.

У суді обвинувачений свою вину визнав повністю, щиро розкаявся, просив вибачення у потерпілих. Суд визнав водія винуватим у злочині і присудив 5 років з тюрми з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на три роки. Та зваживши на 6 дітей, розкаяння та рід занять обвинувачуваного, суд звільнив його від відбування основного покарання, призначивши рік іспитового строку.

Проте прокурор подав апеляційну скаргу,  в якій просив просив скасувати вирок суду і призначити священнослужителю покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами.  У результаті винуватцю присудили покарання у виді 3-ох років позбавлення волі з позбавлення права 3 роки керувати транспортними засобами. В решті вирок залишити без змін.

До слова, подібний випадок, коли священник у стані алкогольного сп’яніння скоїв ДТП, стався у 2017 році у Рівненській області, повідомляє РІСУ. За словами очевидців, отець підрізав один із автомобілів. У результаті цього сталося зіткнення ще з двома машинами – двоє людей постраждали. Одразу після аварії священик намагався утекти із пляшкою горілки. Коли ж його затримали правоохоронці та провели тест на вміст алкоголю, результат показав більше 3 проміле. Тоді архиєпископ Рівненський і Острозький УПЦ КП Іларіон (Процик) своїм указом заборонив отцю священнодіяти та відсторонив від обов’язків настоятеля.