Головна Новини Віктор Овчарук: «Нині ми активно впроваджуємо гендерну рівність, створюючи соціальні об’єднання»

Віктор Овчарук: «Нині ми активно впроваджуємо гендерну рівність, створюючи соціальні об’єднання»

Міжрегіональна нарада з питань гендерної рівності відбулася сьогодні, 11 жовтня, на території Тернопільщини.

Організатором заходу стала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

До обговорення пріоритетів гендерної політики долучилися фахівці з різних регіонів України, які адвокатують тему рівності чоловіків та жінок.

Про основні аспекти гендерної рівності в Тернопільській області розповів голова обласної ради Віктор Овчарук:

– Нині ми активно впроваджуємо гендерну рівність. Виступаємо проти насильства над жінками, зокрема, діє обласна цільова соціальна програма підтримки сім’ї та протидії домашньому насиллю на 2017-2020 роки, прийнята обласною радою. Також у цьому держаному органі  створено міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості» з метою поліпшення становища жінок у суспільстві, активізації суспільного діалогу щодо забезпечення гендерної рівності у різних сферах суспільно-політичного життя краю. Об’єднання діє на принципах самоврядування,– зазначив Віктор Овчарук.

Також голова Тернопільської обласної ради навів числові дані щодо представлення жінок на керівних посадах у краї.

 – Загалом у Тернопільській обласній раді є 64 депутати, семеро з них – особи жіночої статі. Разом з тим у виконавчому апараті обласної ради працює 31 жінка та 15 чоловіків. Із 17 районних рад Тернопілля троє очолюють жінки. У п’ятьох ОТГ головами обрано також жінок. Кількість жінок та чоловіків депутатів ОТГ – всього 909, з них – 328 жінок, 581- чоловіків. Натомість у всіх містах обласного значення радами керують чоловіки. Розуміємо, що маємо прагнути до поліпшення гендерного паритету. Проте це не лише наша тенденція. У тих же країнах – членах ЄС, де вже відносно давно відбувся суттєвий прогрес щодо усунення гендерних нерівностей на законодавчому рівні, у повсякденному житті реалізація жінками і чоловіками своїх рівних прав все ще стикається з проблемами. Тут також спостерігається нижча представленість жінок у гілках влади, тобто ще має місце структурна гендерна нерівність. Відтак, ми прагнемо інтегрувати принцип гендерної рівності у свою діяльність, яка має прямий і непрямий вплив на життя жінок і чоловіків. Переконаний, що з часом ми досягнемо успіху, – поділився Віктор Овчарук.

На завершення зустрічі Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала керівникам Тернопільської області за те, що допомогли організувати зібрання західних областей для обговорення цієї проблематики саме на Тернопіллі.