Головна Новини Вікно у потойбіччя: бездонні озера Тернопільщини, які ніколи не замерзають (фото, відео)

Вікно у потойбіччя: бездонні озера Тернопільщини, які ніколи не замерзають (фото, відео)

DCIM101GOPRO

Хто б міг подумати, що невеличке село на Тернопільщині – скарб потойбічності. Місцина славиться не лише унікальними озерами, а й назвою.

Йдеться про село Вікно, що на Гусятинщині. Унікальність – у незвичних карстових озерах, які не мають дна. До того ж, вода тут не замерзає навіть при -25, пише Терен.


Кілька водойм розташовані в самісінькому серці села. З вигляду – яскраво-блакитні, а інколи – темно-фіолетові. Науковці довели, що колір змінюється завдяки водоростям, однак місцеві жителі геть іншої думки.


Усе, завдяки численним легендам, яким вже немає рахунку


Один з переказів розповідає про чоловіка, який упіймав рибу та почепив на неї дзвіночок, після чого відпустив в озерце. Зловили її в річці в сусідньому селі. І це при тому, що озеро немає витоків.

Інша легенда про те, як злий пан хотів напоїти коней цілющою водою з вікнин. Однак впав в озеро разом з бричкою. Знайшли його через кілька днів аж у Збручі, що за десятки кілометрів.
Насправді ж озерця, які виникли в результаті дії джерельних вод у вапняку, мають дно, просто його неможливо побачити. Та й доплисти до нього охочих поки не було.

До того ж, озера місцеві жителі вважають святими. Ба більше – цілющими.


Добратися до унікального місця з Тернополя можна прямим рейсовим автобусом. Поїздка триватиме до двох годин.