Головна Новини Від 85 до 170 тисяч гривень штрафу загрожує окремим тернополянам (Відео)

Від 85 до 170 тисяч гривень штрафу загрожує окремим тернополянам (Відео)

Долю “євробляхерів” вирішуватимуть 29 серпня у стінах Верховної Ради. Новообрані депутати мають розглянути законопроект про ймовірну відстрочку на три місяці штрафів, які вступили в дію вже нині. Штрафи немалі: від 85 до 170 тисяч гривень. Як бути власникам автівок на іноземній реєстрації до 29 серпня і хто штрафуватиме водіїв, дізнавались журналісти Т1 новини.

Відсьогодні набули чинності нові штрафи за перевищення терміну перебування нерозмитнених авто на території України. Відтепер штрафи будуть значно більшими.

– Законом 26/12 було прийнято зміни до митного кодексу України відповідно до яких до статті 470 Митного кодексу України частину 5, згідно якої штраф у розмірі 85 тисяч гривень накладається у тому разі, якщо термін транзиту перевищено більш ніж на 10 днів, але не більш ніж на 20 днів. Та частина шоста, якщо термін транзиту перевищено більш ніж на 30 днів. Штраф у такому випадку сягає 170 тисяч гривень, – каже заступник начальника митниці, начальник управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії тернопільської митниці ДФС Володимир Петрук.
Володимир Петрук наголошує, відсьогодні патрульна поліція має право зупиняти авто на іноземній реєстрації та перевіряти, чи “євробляха” уже розмитнена.

– Ми провели спільну нараду з управлінням Нацполіції, на якій обговорили всі питання, що стосуються виявлення, фіксації та припинення порушень, як митного законодавства так і щодо порушень, які стосуються Нацполіції, щодо обміну інформації, щодо комунікації стосовного цього закону, – додає Володимир Петрук.

Проте, як заявив заступник глави Офісу президента Руслан Рябошапка, у поліції немає доступу до митних баз, тому вони не можуть знати, чи порушив автомобіль терміни в’їзду чи ні. Відповідно немає механізму застосування штрафів. Натомість власники автівок на іноземній реєстрації в один голос заявляють, розміри штрафів є не обгрунтованими.

– Фактично керування транспортом, який зареєстрований в Європі прирівняли до алкогольного сп’яніння. Тобто штрафи такі самі і він не є адекватний, тому що сповіщення інформаційного якісного немає, дуже велика частина водіїв взагалі не розуміє, як це має відбуватись, – каже депутат міської ради Тернополя Ігор Костюк.

Наразі штрафи для власників “євроблях” відтермінують ще на три місяці. Відповідне рішення прийняли за круглим столом “Євробляхери” з представниками Офісу президента та митниці. При цьому зазначили, що новий законопроект має ухвалити нова Верховна Рада 29 серпня, до того ж часу, радять фахівці, “євробляхерам” краще не потрапляти на очі патрульним поліцейським.

Сергій Балуцький, Оксана Задорожна, Павло Верхолюк, Т1 Новини