Головна Новини Відновлений із попелу: історія тернопільського храму, який зрівняли з землею півстоліття тому

Відновлений із попелу: історія тернопільського храму, який зрівняли з землею півстоліття тому

«За лічені секунди один з найбільших храмів Тернополя перетворився на гори пилу та побитого скала» – саме так пригадують вересень 1963 року прихожани тернопільського храму Успення Пресвятої Богородиці. Сьогодні в церкві готуються до храмового празника 28 серпня, а журналісти Т1 Новини вирішили з’ясувати і розказати вам вражаючу історію святині, яку відбудовували усім Тернополем. Повідомляє Т1 Новини.

Пані Надія була ще школяркою тоді, коли від храму, до якого ходила вся її родина, залишився лише фундамент та гора пилу. Жінка пригадує, вибухова хвиля була настільки сильною, що її відлуння вітер розніс по всьому місту. Каже, цей день залишився в її пам’яті на все життя.

– Мені було 8 років і я збиралася до школи. Це був вересень 1963 року. Я снідала за столом збираючись до школи. Я почула страшенний вибух. А коли поверталася додому зі школи по Острозького, то побачила зруйновану будівлю нашого храму, розбиті вікна і це страшно мене вразило, – каже прихожанка храму Успення Пресвятої Богородиці Тернополя Надія Настрога.

Надія Настрога каже, на храмове свято в ті часи до церкви Успення Пресвятої Богородиці приїздило чимало людей з різних куточків України.

– Особливо я пригадую празник 28 серпня. Це свято Тернополя. Тоді місто було маленьким. Сюди приїжджали ніби на прощу з сіл та областей. Мені дуже вкарбувався в пам’ять день 28-го серпня, – додає пані Надія.

Після зруйнування церкви поблизу збудували дерев’яну капличку. Марія Кучер пригадує, помолитися сюди приходило настільки багато людей, що часто навколо каплички утворювалося «живе коло» з вірян. Жінка ті часи пам’ятає добре і показує місце, де була капличка.

– Я прихожанка цієї церкви з 1989 року. І на цьому місці стояла капличка з дерева. Тут була особлива атмосфера, адже це була головна церква Тернополя. А коли казали про те, що празник в Тернополі, то цей празник був тут. І тут було стільки людей, що не передати. І це не лише на празник, ай в такі дні люди всі сюди сходилися, – каже прихожанка храму Успення Пресвятої Богородиці Тернополя Марія Кучер.

У 90-х на місці зруйнованої церкви побудували нову. Де і до сьогодні так само, як і в далеких 60-х роках, на храмове свято приходять сотні вірян. Настоятель храму отець Василь каже, цього року святкування розпочнуть з вечірньої молитви 27 серпня.

Священники розповідають, в свято Успення Пресвятої Богородиці та День міста разом з вірянами проситимуть у Діви Марії достатку, щастя та миру нашій країні. Адже не зі слів знають: доклавши спільних зусиль та маючи віру в серці можна подолати будь-які перешкоди.

Христина Луцик, Віталій Куземко, Т1 Новини.