Головна Новини Вівчарка з Тернополя Фіона навчилася рятувати людей із максимальною ефективністю

Вівчарка з Тернополя Фіона навчилася рятувати людей із максимальною ефективністю

Тепер і в Тернополі є унікальна службова тварина, якою можна пишатися.

Це вівчарка тернопільських надзвичайників Фіона. Нещодавно вона стала першою в Україні вівчаркою, що отримала сертифікат на підтвердження освоєння пошукового методу «Аркон», пише “Україна молода”

Як повідомили в пресслужбі ДСНС, група кінологів із різних областей України, разом із своїми чотирилапими помічниками, пройшли курс відповідного навчання на тренувальній базі португальських рятувальників у місті Албуфейра, серед тварин була й Фіона. І, до речі, з трьох українських собак-рятувальників лише її було сертифіковано.

«Аркон» — це офіційна система для навчання пошукових груп собак, яка оптимізує ефективність у всіх спеціалізаціях (поховані під завалами люди, вибухові речовини тощо), максимізуючи автономію, мотивацію, концентрацію та, як наслідок, нюхове сприйняття пошукових собак.

Розробив її іспанський фахівець Хайме Парехо після дванадцяти інтенсивних років досліджень та інновацій. Відтак за ефективність і прогресивність ця пошукова система отримала нагороди ООН та урядів низки держав.

Фіона, яку запросто можна вважати колегою славнозвісного песика Патрона, на службі в ГУ ДСНС України в Тернопільській області вже понад два роки, весь цей час вона допомагала розшукувати зниклих (приміром, які заблукали в лісі чи горах) людей — як дорослих, так і дітей.

За словами начальниці кінологічного відділення Катерини Кузик, Фіону до таких пошуків залучають постійно. І свою роботу вона виконує на «відмінно», тож щороку знаходила по кілька осіб. А відтепер зможе ще й не менш ефективно допомагати рятувати людей з-під завалів.