Головна Новини Вчителі та медики вийшли на акцію протесту (відео)

Вчителі та медики вийшли на акцію протесту (відео)

Попереджувальну акцію протесту організували профспілки спільно з освітянами і медиками у Тернополі. Протестувальники вимагали фінансування бюджетних галузей; скасування намірів Уряду щодо підвищення тарифів на енергоносії, а також перегляду соціальних стандартів у державному бюджеті-2019.
Понад 28 мільйонів гривень не вистачає на фінансування закладів освіти на Тернопільщині. Відтак вчителі можуть залишитися без зарплат. В окремих районах цього року вже затримували виплати.

«Вчитель без зарплати – це настільки низько. Це показує загалом ставлення суспільства до цієї професії, а також рівень його розвитку. Ми не прийшли вимагати чогось не реального. Ми хочемо лише отримати зароблене, а також, щоб наша праця гідно оцінювалася. Нас хвилює і обурює те, що на вчителях намагаються економити, якось урізати їхні зарплати. А потім зробити вигляд, що їх підвищили», – каже вчителька Ольга Кобилянська.

Найскладніша ситуація з фінансуванням виплат у містах обласного значення, – каже голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Людмила Мокей. Оскільки через децентралізацію багато обов’язків покладено на місцеву владу.

«Нашу галузь недофінансовано, особливо це стосується міст обласного значення. До кінця року не вистачає близько 28-ми мільйонів гривень коштів освітньої субвенції, а з місцевих бюджетів не вистачає 30 мільйонів гривень. Весь тягар фінансування влада перекладає на місцеві бюджети, які ніяк не можуть впоратися», – додає Людмила Мокей.

Співорганізатор протестної акції, голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний наголосив: у проекті державного бюджету на 2019 рік закладено надто низькі соціальні стандарти: прожитковий мінімум – менше двох тисяч, мінімальна зарплата – на рівні чотирьох тисяч. Відтак 17 жовтня, у Міжнародний день боротьби з бідністю, відбудеться підсумковий протест українців у столиці.

Софія Романська, ЗаЗбручем