Головна Новини Вчителька з Тернополя каже, що її відправляють у відпустку без зарплати

Вчителька з Тернополя каже, що її відправляють у відпустку без зарплати

Тернополянка пані Ірина працює вчителькою в одній з міських шкіл. Жінка стверджує, що її на час карантину відправляють у вимушену відпустку без збереження заробітної плати, повідомляє 20 хвилин

Чи має право на такі дії адміністрація закладу та куди звертатись, якщо вас теж відправляють у відпустку без вашого бажання.

– У нашій школі відправили вчителів на тиждень у відпустку за свій рахунок, – каже пані Ірина. – Тих, у кого двоє і більше дітей примушують брати ще десять днів тих, які передбачені на відпустку літом.  Номер школи та її прізвище вчителька просила не вказувати.

Ми звернулись в управління освіти і науки, щоб підтвердити або спростувати цю інформацію.  Що кажуть в управлінні освіти – На час карантину ніхто нікого не міг відправляти, – каже начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. – На час канікул могло десь таке бути. Адже вчителі працюють з дому, а на канікулах що вони роблять? Якщо ми не знаємо конкретну школу – сказати нічого не можу.

Ольга Похиляк каже, що вчителів у відпустку ніхто не відправляє, а от бібліотекарів та техпрацівників шкіл – могли на час карантину перевести на 2/3 ставки.

– Вони можуть і в профіспілкові відпустки йти, могли брати за власним бажання. Вимушено людину заставити ніхто не може, – продовжує пані Похиляк. – Таке рішення не могло бути. Вчительці могли запропонувати відпустку. Кажу ще раз, я не можу допомогти, якщо не знаю конкретну школу.

Якщо вас відправляють у відпустку – можете скаржитись

Як розповідає начальниця обласного управління освіти і науки Ольга Хома, у відпустку вчителя відправити не може ніхто. – Є спільний лист-роз’яснення Міністерства освіти та профспілок щодо цього питання, – говорить вона. – Буде скоро постанова Кабміну щодо врегулювання виплат зарплати педагогічним і не педагогічним працівникам на час карантину. У Постанові має йтись про те, що ці обставини не залежать від працівників, тому вони мають отримувати середньомісячну заробітну плату.

– Ніхто не говорить ні про які відпустки, тим більше на час карантину, – продовжує Ольга Хома. – Людина сама може виявити бажання піти у відпустку. Тоді їй виплачують оздоровчі, як і виплачуються у звичний період. Також може бути таке, що у працівників є двоє і більше неповнолітніх дітей, і працівник не має змоги працювати дистанційно. Тоді справді людині може надаватись безоплатна відпустка. Але, наголошую, лише за бажанням самої людини.

Ольга Хома каже, що у випадку, якщо вас примушують брати відпустку, ви можете звертатись в управління освіти Тернопільської ОДА.

Заробітна плата має зберігатись

Як повідомляє Міністерство освіти і науки України, за вчителями шкіл, у яких призупинено навчальний процес через епідеміологічну ситуацію, має зберігатися заробітна плата.  У повідомленні йдеться про те, що відповідно до п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. – У випадку, якщо такої роботи немає, час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених статтею 113 Кодексу законів про працю України. Згідно з цією статтею час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу), – зазначають в управлінні. Водночас за пунктом 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки та ЦК Профспілки працівників освіти і науки на 2016-2020 роки сторони рекомендують керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).   Якщо у вас виникла така ситуація, ви можете звернутись в управління освіти та повідомити про такі порушення.