Головна Новини Всі хто захворів на сказ в Україні померли

Всі хто захворів на сказ в Україні померли

  Епідемічна ситуація зі сказу в Україні залишається нестійкою – щороку реєструються поодинокі випадки захворювань серед людей. Вже за 8 місяців 2016 року зареєстровано 4 випадки проти 2 за аналогічний період 2015 року, – по одному в Дніпропетровській (покус домашнім котом), Рівненській (покус невідомим котом), Чернігівській (покус домашнім котом ще навесні 2015р.) областях та м.Києві (покус власним собакою). Жоден з постраждалих не отримував курсу антирабічних щеплень. Всі захворілі на сказ померли.
     В Тернопільській області випадки сказу серед людей були зареєстровані в 2010-2011 роках – по 1 випадку в жителів Бучацького та Лановецького районів, джерелом інфекції відповідно були домашній собака, не щеплений проти сказу, та лисиця. Діагноз підтвердився у вірусологічній лабораторії Центральної СЕС МОЗ України.
     За 9 місяців 2016 року за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів Тернопільської області з приводу покусів, подряпин, ослинень тваринами звернулось 1333 особи, з них 280-ом – призначено курс антирабічних щеплень. Питома вага випадків призначення антирабічних щеплень від числа осіб, які звернулись за медичною допомогою, становить 21% – це кожна 5 покусана людина.
В області домінуючими є безумовні (життєві) покази до призначення та проведення антирабічних щеплень, а саме: покуси скаженої чи підозрілої на сказ тварини, дикої або невідомої тварини, мишовидних гризунів.
     Основна кількість пошкоджень людям наноситься наближеними до них домашніми тварини – собаками та котами і складає в 2016 році 1243 випадки (95%).
Частка покусів, нанесених бродячими собаками та котами становить 16,2% (201 вип.) від усіх зареєстрованих нападів даних видів тварин проти 22,8% (342 вип.) за аналогічний період 2015р. Найбільша кількість покусів бродячими тваринами зареєстрована в м.Тернополі – 65,7% від усіх випадків по області.
     За 9 міс. 2016р. зареєстровано 32 випадки покусів населення мишовидними гризунами (щурами, мишами, хом’яками, кажаном, бурундуком, ондатрою) в 10 районах області та м.Тернополі.
Виявлено 27 осіб (в т.ч. покусаних – 17 – 47,1%) з підвищеним ризиком інфікування вірусом сказу (діагноз у тварин підтверджено лабораторно), яким призначено повний курс антирабічних щеплень. (за 9 міс. 2015р. – 36, в т.ч. 18 покусаних – 50%).
     На даний час антирабічний імуноглобулін введено лише 15 особам, з них в 7 випадках – придбаний постраждалими за власні кошти.
     В 2016р. в області нещепленими є 36,4% підлягаючих (102 особи). Це пов’язано з перебоями в поставці та відсутністю антирабічних препаратів в І півріччі 2016р. Забезпеченість антирабічними вакцинами в області становила 9,8% від середньорічної розрахункової потреби, антирабічним імуноглобуліном – 8,8%. Тому для отримання специфічної імунопрофілактики постраждалі були змушені за власні кошти купляти антирабічні препарати.
     За кошти державного бюджету в липні 2016 року область отримала 2100 доз антирабічної вакцини Рабіпур, що становить 65,2% від середньорічної розрахункової потреби (остання централізована поставка була 30.03.2015р.).
     За кошти місцевого бюджету закуплено лише 76 доз антирабічної вакцини (Козівський, Кременецький, Теребовлянський, Тернопільський райони, м.Тернопіль) та 225 мл антирабічного імуноглобуліну(Збаразький, Козівський, Кременецький, Чортківський райони).
     Ускладнює ситуацію й неконтрольоване зростання чисельності бродячих собак.
     Насторожує поява диких хижих тварин, зокрема лисиць, у сільських населених пунктах, і як наслідок – силові контакти з домашніми тваринами, та збільшення ризику захворювань на сказ, як домашніх тварин, так і людей.
     Згідно даних Тернопільської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, в 2016 році при лабораторному дослідженні патматеріалу тварин на сказ виявлено 36 позитивних результатів, в т.ч. серед лисиць – 18, котів – 13, собак – 4, куниць – 1 (за аналогічний період 2015р. – 34).
     В 2016 році епізоотія серед тварин продовжується, тому ризик виникнення захворювання серед людей залишається високим.
     Будьте пильними та обережними! Уникайте будь-яких контактів з тваринами, не провокуйте їх! Не дозволяйте дітям гратись з бродячими тваринами! Щорічно проводьте щеплення домашнім улюбленцям!
     Памятайте, що тільки при своєчасному застосуванні антирабічних препаратів (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші 14 днів від моменту зараження) та дотриманні режиму, призначеного лікарем на період щеплень, гарантований повний захист від захворювання на сказ!
Лікар-епідеміолог відділення
особливо небезпечних інфекцій    Годована Н.І.