Головна Новини Всіх охочих запрошують у триденний піший похід Кременецькими горами

Всіх охочих запрошують у триденний піший похід Кременецькими горами

Кременчан запрошують у піший похід Кременецькими горами, який триватиме три дні – з восьмого по десяте березня.

Старт походу туристичної групи відбудеться із відомої гори Бона, що у серці Кременця, далі мандруватимуть низкою довколишніх сіл: через Чугалі, Веселівку, Лішню, Стіжок та зупиняться в Антонівцях, пише Кременець Сіті Загалом протяжність маршруту сягає 44 кілометри, щодня туристи долатимуть в середньому 15 кілометрів. Спатимуть у наметах, харчуватимуться біля ватри та робитимуть перекуси. Реєстрація і деталі майбутньої події за посиланням.

 Максим Нечипорук

Організатори пішого походу – місцеві любителі мандрівок Олександр Дрегало-Соколовський та Максим Нечипорук.

Олександр – інструктор з пішохідного туризму, займається верховою їздою, іпотерапією, проживав в різних куточках України, вже півтора року, як переїхав із сім’єю в село Стіжок. Організовує туристичні походи для дорослих та дітей по всій Україні. Від початку 2000-х років проводить щорічні дитячі екотабори “Твоя Експедиція”, основа яких є активний спосіб відпочинку, техніка пішохідного туризму, здоровий спосіб життя та любов до рідного краю.

Максим Нечипорук теж уже декілька років як організовує туристичні події – від сплавів до походів в гори. Декілька років працював у одному з національних природних парків на Волині. Розвиває екотуризм та розробляє туристичні маршрути.

 Максим Нечипорук

Ми попросили Максима розповісти читачам Кременець.City про майбутній похід більше. Зокрема нам цікаво, чому організатори обрали маршрут обраними місцевими селами і для чого відправляються у гори аж на три доби; скільки людей і якого віку планують взяти з собою у туристичну групу. І ось що він нам розповів:

– Окрім гірських походів, які зараз є найпопулярнішими, цього року вирішили провести серію піших мандрівок та сплавів по маловідомих, однак не менш цікавих локаціях, таких як Надслуччя, Повчанська височина, Мізоцький кряж, Холодний яр, Волинське Полісся, і ось зараз Кременецькі гори. Розуміємо, що якщо просто взяти і приїхати на ту чи іншу територію, може бути не дуже цікаво, зазвичай більшість потенційно туристичних місць у нас у доволі жалюгідному стані. Банально, але не скрізь зустрінеш доглянутий столик із лавочкою. Мало рекреаціних об’єктів та ще менше людей, які можуть цікаво розповісти і показати територію. Стараємось заповнити цю прогалину і попередньо досліджуємо місцевість, якою організовуємо походи. Це і краєзнавча інформація – історії про ті чи інші мікротопоніми, події, та природнича інформація – про об’єкти природно-заповідного фонду, ландшафт, місцеву флору та фауну.

Автор світлин Максим Нечипорук. Овечок туристи бачили у селі Антонівка.

Цього разу йдемо в похід Кременецькими горами у супроводі гнідого коня Олександра на прізвисько Байкал. Він везтиме намет-шатро, в якому будемо ночувати першу ніч. Охочі туристи, що будуть йти з нами, також можуть спробувати покататись на Байкалі. Друга ночівля буде на хуторі біля села Стіжок. Все дуже просто, але тепло і зручно. Йдемо не більше, ніж 15 людей. Це найбільш зручний формат для всіх – і для організаторів, і для учасників. Денний кілометраж і темп невеликий, тому участь можуть брати не лише дорослі, навіть без будь-якого туристичного досвіду, але і записуються батьки з дітьми, які вже ходили в невеликі походи. Головне, це мати зручний одяг, взуття та спорядження – теплий спальник та туристичний килимок. Запрошуємо всіх кому цікавий активний відпочинок провести декілька днів без гаджетів, роботи, змінити звичайний побут та дізнатись більше про Кременецькі гори.

Загалом нам цікаво розвивати краєзнавчий та природничий туристичні напрямки, активний внутрішній туризм. Україна дуже велика, і не варто обмежуватись лише Карпатами чи морем, є багато локацій про які пересічний українець практично нічого не знає. Максимум – бачили картинки в інтернеті і зазвичай додають у закладки – “відвідати згодом” або “якось треба буде заїхати”.

Автор світлин Максим Нечипорук

Під час майбутнього походу готуємось розповідати про весняне пробудження. На Кременецьких горах є що показати. Спланували маршрут таким чином, щоб не нашкодити природі – свідомо оминаємо заповідну зону національного природного парку, проте і поза нею – в господарській і зоні регульованої рекреації росте чимало первоцвітів, старих дерев, є цікаві геологічні та історичні об’єкти – Данилова горагора Уніас, на якій розташоване давнє городище X-XII століть.

Також хочеться показати різноманіття ландшафтів Кременеччини: яри, пагорби, заплави малих річок, рівнинні піщані соснові бори. Під час походів ми доволі часто зустрічаємо лісових мешканців – козуль, оленів, довгохвостих і сірих сов та інших. Такі зустрічі найбільше запам’ятовуються, тому стараємось завжди мати під рукою і фотоапарати, і біноклі. А ще походи допомагають зрозуміти важливість біорізноманіття та збереження природи, яку ти бачиш на власні очі.

Бачимо перспективу створення низки цікавих маршрутів для вело, кінного та пішого туризму по Кременецьких горах, які будуть створені за всіма сучасними критеріями і будуть мати великий попит в Україні.